در فروشگاه های طب سنتی و محصولات ارگانیک در کنار انواع روغن های طبیعی و سالم که به فروش می رسد روغن ارده کنجد هم به چشم می خورد. از نام این روغن مشخص است که یک ارتباطی با کنجد دارد. اما این که دقیقا ارتباط روغن ارده کنجد با کنجد در چیست بماند در ادامه توضیح داده شده است.
خیلی ها اطلاعی در مورد ارده ندارند و اصلا نمی دانند که روغن ارده کنجد چیست و چه تفاوتی با روغن کنجد دارد. در حالی که روغن ارده جزء ارزشمندترین روغن های خوراکی در طب سنتی است که اطباء توصیه زیادی به مصرف آن دارند.
اگر شما هم جزء افرادی هستید که هیچ اطلاعی در مورد روغن ارده ندارید و می خواهید بدانید که دقیقا چیست، چه خاصیتی دارد و تفاوت آن با روغن کنجد چیست حتما این مطلب را تا انتها مطالعه کنید تا این سوال برای شما رفع شود. پس با ما همراه باشید.
روغن ارده کنجد چیست و چطور بدست می آید؟
روغن ارده یا روغن ارده کنجد همانطور که از نامش مشخص است روغنی است که از ارده کنجد بدست می آید. ارده یا ارده کنجد هم به دانه های کنجد گفته می شود که در اثر کوبیده و له شدن به خمیر تبدیل شده اند. در واقع روغن ارده همان روغن حاصل از دانه های کنجد است و از نظر منشا تولید تفاوت چندانی با روغن کنجد ندارد. تنها نکته این است که روغن کنجد به صورت مستقیم از دانه های کنجد استخراج می شود اما روغن ارده نه.
احتمالا به خوبی متوجه موضوع نشده باشید. اجازه دهید کمی بهتر توضیح دهم. برای تولید روغن کنجد دانه ها به صورت مستقیم در دستگاه روغن گیری ریخته شده و با فشار روغن داخل آنها استخراج می شود. اما برای تولید روغن ارده کنجد این کار انجام نمی شود.
بلکه ابتدا دانه های کنجد روی حرارت تفت داده می شوند. با تفت دادن دانه ها تغییر رنگ پیدا کرده و خواص آنها نیز تغییر می کند. سپس دانه های حرارت دیده وارد آسیاب شده و با دستگاه آسیاب به خوبی له می شوند و تبدیل به خمیر می شوند که به این خمیر ارده یا ارده کنجد گفته می شود. ارده کنجد غیر از روغن گیری برای مصرف صبحانه هم مورد استفاده قرار می گیرد و در بازار انواع ارده صبحانه وجود دارد.
حالا که دانه های کنجد به ارده تبدیل شدند نوبت به روغن گیری می رسد. خمیر کرم رنگ ما که همان ارده کنجد است وارد دستگاه پرس مخصوص روغن گیری می شود و با قرار گرفتن در فشار روغن آن خارج می شود که به آن روغن ارده کنجد گفته می شود. روغن ارده کنجد به نوعی یک روغن بکر و طبیعی است. یعنی در فرآیند آن هیچ ماده افزودنی شیمیایی مورد استفاده قرار نمی گیرد. از این جهت می توان به سالم بودن و طبیعی بودن آن اطمینان پیدا کرد.
روغن ارده کنجد و روغن کنجد چه تفاوتی دارند؟
حالا که به خوبی با روغن ارده کنجد آشنا شدید و نحوه تولید آن را دانستید لازم است در مورد تفاوت روغن ارده با روغن کنجد هم اطلاعاتی داشته باشید.
در ادامه تفاوت های روغن کنجد با روغن ارده کنجد ذکر شده است.
– منبع استحصال
اصلی ترین تفاوت روغن کنجد و روغن ارده در منبع استحصال آنهاست. به این معنی که منبع و محل تولید و استحصال این دو روغن با هم تفاوت دارد. اگرچه هر دو روغن فرآورده ای از کنجد هستند اما در مرحله ابتدایی و انتهایی روغن گیری این دو با هم تفاوت دارند. روغن کنجد از دانه های خام کنجد بدست می آید که آن هم در دو نوع است. اما روغن ارده از دانه های پوست گیری شده کنجد که به خمیر ارده تبدیل شده بدست می آید که همان یک نوع بکر است. پس منبع استحصال یکی کنجد و دیگری ارده است.
– نحوه تولید
تولید این دو روغن هم با هم تفاوت دارد. روغن کنجد با ایجاد فشار روی دانه ها بدست می آید. یعنی دانه های کنجد زیر دستگاه پرس قرار می گیرند تا روغن آنها استخراج شود. اما در روغن ارده کنجد پیش از آن که قرارگیری دانه ها در زیر دستگاه پرس هم حرارت می بینند (تفت داده می شوند) و هم آسیاب می شوند. این دو عملیات باعث می شود روغن حاصل به کلی با روغن کنجد تفاوت داشته باشد.
– خواص و ویژگی ها
همانطور که منبع تولید دو روغن با هم تفاوت دارد خواص و ویژگی های آنها هم با هم متفاوت خواهد بود. اگرچه به دلیل این که هر دو فرآورده ای از کنجد هستند هر دو خیلی از خواص کنجد را به صورت مشابه دارند اما در برخی جزئیات با هم تفاوت هایی دارند. اطبا و پزشکانی که توصیه به مصرف روغن سالم می کنند روغن ارده کنجد را ارجح به روغن کنجد می دانند.
یعنی نظر دارند که روغن ارده خواص بیشتری از روغن کنجد داشته و برای مصرف (چه مصرف خوراکی و چه مصرف درمانی) بهتر است. حتی برخی می گویند روغن کنجد خواص اصلی کنجد را ندارد و این روغن ارده کنجد است که تمام خواص مورد نظر دانه های کنجد را در خود دارد.
شباهت های روغن کنجد و روغن ارده
وقتی تفاوت های روغن ارده و روغن کنجد ذکر شد بهتر است برخی از شباهت های این دو روغن هم گفته شود. همانطور که این دو تفاوت هایی دارند قطعا شباهت هایی نیز در آنها وجود دارد. چه بسا شباهت های این دو روغن بیشتر باشد چون به هر صورت هر جزء مشتقات کنجد هستند.
– بو و مزه
روغن ارده و روغن کنجد هر دو بو و مزه ای شبیه به هم دارند که این بو و مزه مربوط به دانه کنجد است. یعنی این روغن ها همان مزه کنجد را می دهند. شاید در جزئیات طعم این دو تفاوت هایی باشد اما برای عموم افراد این تفاوت طعم قابل درک نیست و همه آن را یکسان درک می کنند. بیشتر مردم مزه دو روغن را یکی می دانند و علت اصلی تنفر برخی از این روغن ها همین طعم طبیعی آن است.
– نقطه دود
می دانید که نقطه دود یک مولفه اساسی برای روغن های خوراکی مخصوصا روغن های سرخ کردنی است. روغن هایی که حین مصرف حرارت می بینند باید نقطه دود مناسبی داشته باشند تا روی حرارت مشکلی برای آنها ایجاد نشود. نقطه دود روغن کنجد ۲۳۲ درجه سانتی گراد است اما برای روغن ارده نقطه دود خاصی ذکر نشده است. با این حال به نظر نمی رسد نقطه دود روغن ارده تفاوت چندانی با نقطه دود روغن کنجد داشته باشد و احتمالا تا حد زیادی به هم نزدیک باشند.
– رنگ و ظاهر
رنگ و ظاهر روغن ارده و روغن کنجد هر دو تا حد زیادی شبیه به هم است. روغن ارده به رنگ زرد روشن و شفاف است و روغن کنجد هم تا حد زیادی همین ظاهر و رنگ را دارد. اگرچه ممکن است در جزئیات کمی با هم تفاوت داشته باشند. اما به هر صورت برای عموم مردم این دو ظاهر یکسانی دارند.
مقایسه اجمالی روغن ارده و روغن کنجد
بر اساس موارد ذکر شده در بالا دو روغن ارده کنجد و روغن کنجد به صورت مختصر در قالب جدول با هم مقایسه شده اند.
ویژگی | روغن ارده کنجد | روغن کنجد |
منبع استحصال | خمیر ارده | دانه کنجد |
نوع کنجد | پوست کنده و بوداده | خام با پوست |
بو و مزه | کنجد | کنجد |
کاربرد | پخت و پز، سرخ کردن و … | پخت و پز، سرخ کردن و … |
اهمیت روغن ارده کنجد در طب سنتی
روغن ارده کنجد جزء روغن های مهم و پرکاربرد در طب سنتی ایرانی است به طوری که حکماء طب سنتی توجه ویژه ای به این روغن طبیعی و سالم داشته اند. از این روغن برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شده و برای مصارف خوراکی هم مورد استفاده قرار می گرفته است.
نکته ای که در مورد روغن ارده و روغن کنجد در طب سنتی مطرح است این که در حال حاضر برخی اطباء بر این باور هستند که ارده کنجد برای مصارف خوراکی مناسب است و روغن کنجد برای مصارف مالشی و موضعی کاربرد دارد. برخی دیگر هم می گویند روغن کنجد برای پخت و پز مناسب است و روغن ارده کنجد به دلیل حرارت دیدن در حین تولید برای سرخ کردن مناسب است.
در طب سنتی در مورد کاربرد روغن ارده اختلاف نظر وجود دارد اما همگی این اعتقاد را دارند که روغن ارده بسیار پرخاصیت و مفید است و حتی از روغن کنجد هم خواص بیشتری دارد.
روغن ارده بهتر است یا روغن کنجد؟
با تمام توضیحات ارائه شده حالا یک سوال ایجاد می شود که کدام یک از این دو روغن بهتر است. روغن ارده بهتر و مناسب تر است یا روغن کنجد؟ پاسخ تا حد زیادی مشخص است.
اگرچه هر دو روغن از دانه های طبیعی کنجد استخراج می شوند و تا حد زیادی خواص یکسانی دارند اما روغن ارده بهتر و سالم تر از روغن کنجد است. البته در موضوع سلامت منظور از روغن کنجد سالم روغن کنجد بکر است. چراکه روغن کنجد بکر است که به روش سالم و بدون مواد شیمیایی تولید می شود. با این حال می گوییم که روغن ارده بهتر از روغن کنجد بکر است.
در منابع طبی گفته شده روغن ارده به دلیل آن فرآیند تفت دادن و آسیاب کردن خواص کامل کنجد را پیدا کرده و برای مصرف انسان آماده شده است. در حالی که روغن کنجد به نوعی همچنان خام است و برای مصرف انسان آن خواص و سلامت مورد نظر را ندارد. به هر صورت آنطور که اطبا می گویند روغن ارده بهتر از روغن کنجد است. اما باید یک نکته را در نظر داشته باشید که این بهتر یا بدتر بودن در میان دو روغن تنها مختص این دو روغن است. هر دو روغن خوب است اما روغن ارده بهتر است.
اگر قرار باید شما از روغن های تراریخته و صنعتی که به روش های شیمیایی تولید می شوند استفاده کنید صد درصد بهتر است که روغن کنجد را مورد استفاده قرار دهید. طبیعتا روغن کنجد خواص و سلامت بسیار بیشتری از روغن های شیمیایی و صنعتی دارد.
جمع بندی
مشاهده کردید که چه تفاوت ها و شباهت هایی میان روغن کنجد و روغن ارده کنجد وجود دارد. همچنین با خواص هر دو روغن آشنا شدید و دانستید که کدام یک از این روغن ها برای مصرف شما مناسب تر است. در پایان به شما توصیه می کنیم که برای حفظ سلامت خود و فرزندان تان از روغن های طبیعی و سالم داتام استفاده کنید. ما در داتام تلاش می کنیم روغن های سالم و خالص برای شما تهیه کنیم و آنها را با قیمتی مناسب در اختیار شما مشتریان عزیز قرار دهیم. برای خرید روغن سرخ کردنی داتام از طریق فروشگاه اقدام کنید.
بدون دیدگاه