آیا سوالی دارید؟ از ما بپرسید
لطفاً سوالات زیر را بخوانید و اگر نمی توانید پاسخ خود را پیدا کنید ، لطفاً سوال خود را برای ما ارسال کنید ،
ما در اسرع وقت به شما پاسخ خواهیم داد.
سوالات متداول
پاسخ سوالاتابتدا باید یادآور شویم که روغن کانولا به علت دارا بودن بیشترین امگا3 در بین روغنهای گیاهی و دارا بودن مقادیر بالای پیوند تک غیر اشباع (خاصیت نزدیک به روغن زیتون) و نیز داشتن کمترین مقدار چربی اشباع یکی از روغنهای بسیار مفید برای سلامتی میباشد.
تنها نقطه ضعف این روغن نداشتن آنتی اکسیدان طبیعی است که ماندگاری این روغن را کم میکند. داتام با ترکیب دقیق و علمی 40 درصد روغن کنجد خالص و 60 درصد کانولای خالص توانست با آنتی اکسدانهای قوی و طبیعی روغن کنجد (بدون مواد نگهدارنده) این مشکل را حل نماید.
این روغن به دلیل امگا3 بالا و ترکیب مناسب اسیدهای چرب امگا 3،6،9 و نیز خواص بینظیر روغن کنجد یکی از بهترین روغنها برای سلامت بدن به ویژه تنظیم چربی، فشارخون و کلسترول به شمار میرود ضمن اینکه امروزه ثابت شده است که امگا 3 میتواند به کنترل قند خون نیز کمک کند.
نکته: جهت حفظ امگا 3 این روغن مفید،بهتر است برای سالاد ، پخت و پز خانگی و سرخ کردن سطحی استفاده شود.
متاسفانه امروزه برخلاف قدیم کشت ارگانیک مرسوم نیست و استفاده از کودها و سموم کشاورزی به خصوص در خاورمیانه رواج دارد و از طرفی نگهداری غیر اصولی دانه های روغنی باعث بالا رفتن اسیدیته و پراکسید روغن می شود که در روغن تصفیه داتام همه این آلاینده ها به طور کامل از روغن بکر حذف می شود.
از طرفی روغن های داتام به علت دارا بودن شاخص های کیفی بسیار خوب نظیر: اسیدیته و پراکسید نزدیک به صفر(حد مجاز استاندارد اسیدیته 0/1 و پراکسید 5 میباشد) و نیز درصد بسیار پایین فلزات سنگین مانند سرب و آرسنیک (به طور میانگین یک دهم حد مجاز استاندارد) یکی از باکیفیت ترین روغن ها در کشور شناخته می شود.
اگر چه امروزه مضر بودن محصولات تراریخته (اصلاح ژنتیک شده) ثابت نشده است ولی جهت اطلاع، طبق آزمایش هایی که آزمایشگاه ژنتیک زیست فناور کاوش پارسیان (همکار استاندارد) بر روی محصولات داتام انجام داده است هیچ کدام از محصولات تراریخته نبوده و کاملا” طبیعی می باشند.
سایر سوالات متداول
سوالات عمومی
در سوال هفت به آلودگیهای موجود در روغن بکر و علت آن اشاره گردید .جهت اطلاع بیشتر، نظر یکی از متخصصین مواد غذایی در این مورد عینا” درج میشود :
این روزها در تعدادی از فروشگاههای سطح شهر دستگاههای روغنگیری نهچندان بزرگی دیده میشود که با آن، در مقابل دید مشتری روغن دانههایی چون کنجد و سیاهدانه را میگیرند و با این شعار که روغن در حضور خریدار استخراج میشود و بدون مواد نگهدارنده و هر گونه افزودنی دیگر است به مشتری عرضه میشود.
این دستگاهها که در ابعاد بزرگتر در کارخانهجات روغنکشی نیز موجود است، فقط بخش کوچکی از خط تولید روغنگیری دانهها را تشکیل میدهد و پس و پیش این دستگاهها، وسایل و ملزوماتی است که به واسطه آن روی دانهها و روغن خام استخراج شده عمل تصفیه و فرآیندهای مختلف و آزمایشات موشکافانهای انجام میگیرد که متاسفانه در فروشگاههای مذکور این وسایل و مراحل حذف و فقط از دانه، روغن گرفته میشود آن هم در شرایط نه چندان بهداشتی و دور از آزمایشات و نظارت مسئولان فنی. حالا این روغنی که به گفته فروشندگان، طبیعی و سرشار از خواص تغذیهای و درمانی است چه میزان سالم یا زیانبار است، موضوعی است که در این نوشتار به آن میپردازیم.
همه روغنهای مایع، فسادپذیری بالایی دارد، بویژه انواع خام و تصفیه نشده آن. روغن کنجد و سیاهدانهای که این روزها در برابر دید مشتری گرفته میشود روغنی خام و تصفیه نشده است.
این روغن باید بلافاصله پس از استخراج مصرف یا در غیر این صورت تصفیه شود. روغن خام حاوی صمغ، موم، ذرات ریز، رطوبت، اسیدهای چرب آزاد، اجزای دانه و ترکیبات زائد دیگری است که در اثر ماندگاری و مجاورت با هوا، نور، حرارت و رطوبت محیط دچار فعل و انفعالات میکروبی و شیمیایی مختلفی شده و بدون شک در اثر هیدرولیز و اکسیداسیون فاسد و مسموم میشود.
مصرف روغنی که در تماس با اکسیژن هوا اکسید شده به دلیل ایجاد رادیکالهای آزاد مضر است و افزایش پراکسید، موجب بیماریهای کرونر قلب، تصلب شرایین (سختشدن رگها) و پیری زودرس میشود. بد نیست بدانید میزان حل شدن اکسیژن در روغنها هشت برابر بیشتر از حلپذیری آن در آب است. ضمن اینکه روغن هیدرولیز شده سرطانزاست و مواد مغذی خود را از دست داده و خواص درمانی را که فروشنده ادعا میکند، نخواهد داشت. چنین روغنهایی به دلیل نقطه دود پایین برای تفت دادن مواد غذایی هم مناسب نیستند.
نکته دیگر آن که اگر دانههای کنجد در شرایط نامساعد محیطی آلوده به انواعی از کپکها شده باشد روغن آن براحتی مسموم و مصرف آن برای کبد زیانبار خواهد بود. نگهداری چندروزه روغن خام در مخازن موجود در فروشگاهها و ترکیب آن با روغنهای تازه استخراج شده سبب تعرق و تشکیل رسوب لجنی و ابری شکلی در روغن میشود که مصرف آن فوقالعاده زیانبار است و از همه مهمتر آن که دستگاههای روغنگیری دستکم در پایان هر روز کاری باید با مواد خاصی شستشو داده شود که متاسفانه چنین کاری انجام نمیشود.
در نتیجه برای مصارف درمانی یا پخت و پز لزوما از روغنهای تصفیهشدهای که دارای پروانه بهرهبرداری، مجوز بهداشت، مهر استاندارد و تاریخ مصرف هستند، استفاده کنید و این را هم بدانید که مواد نگهدارنده روغنها از انواع آنتیاکسیدانهای مفید و طبیعی همچون ویتامین Eو A هستند.
در سوال هفت به آلودگیهای موجود در روغن بکر و علت آن اشاره گردید .جهت اطلاع بیشتر، نظر یکی از متخصصین مواد غذایی در این مورد عینا” درج میشود :
این روزها در تعدادی از فروشگاههای سطح شهر دستگاههای روغنگیری نهچندان بزرگی دیده میشود که با آن، در مقابل دید مشتری روغن دانههایی چون کنجد و سیاهدانه را میگیرند و با این شعار که روغن در حضور خریدار استخراج میشود و بدون مواد نگهدارنده و هر گونه افزودنی دیگر است به مشتری عرضه میشود.
این دستگاهها که در ابعاد بزرگتر در کارخانهجات روغنکشی نیز موجود است، فقط بخش کوچکی از خط تولید روغنگیری دانهها را تشکیل میدهد و پس و پیش این دستگاهها، وسایل و ملزوماتی است که به واسطه آن روی دانهها و روغن خام استخراج شده عمل تصفیه و فرآیندهای مختلف و آزمایشات موشکافانهای انجام میگیرد که متاسفانه در فروشگاههای مذکور این وسایل و مراحل حذف و فقط از دانه، روغن گرفته میشود آن هم در شرایط نه چندان بهداشتی و دور از آزمایشات و نظارت مسئولان فنی. حالا این روغنی که به گفته فروشندگان، طبیعی و سرشار از خواص تغذیهای و درمانی است چه میزان سالم یا زیانبار است، موضوعی است که در این نوشتار به آن میپردازیم.
همه روغنهای مایع، فسادپذیری بالایی دارد، بویژه انواع خام و تصفیه نشده آن. روغن کنجد و سیاهدانهای که این روزها در برابر دید مشتری گرفته میشود روغنی خام و تصفیه نشده است.
این روغن باید بلافاصله پس از استخراج مصرف یا در غیر این صورت تصفیه شود. روغن خام حاوی صمغ، موم، ذرات ریز، رطوبت، اسیدهای چرب آزاد، اجزای دانه و ترکیبات زائد دیگری است که در اثر ماندگاری و مجاورت با هوا، نور، حرارت و رطوبت محیط دچار فعل و انفعالات میکروبی و شیمیایی مختلفی شده و بدون شک در اثر هیدرولیز و اکسیداسیون فاسد و مسموم میشود.
مصرف روغنی که در تماس با اکسیژن هوا اکسید شده به دلیل ایجاد رادیکالهای آزاد مضر است و افزایش پراکسید، موجب بیماریهای کرونر قلب، تصلب شرایین (سختشدن رگها) و پیری زودرس میشود. بد نیست بدانید میزان حل شدن اکسیژن در روغنها هشت برابر بیشتر از حلپذیری آن در آب است. ضمن اینکه روغن هیدرولیز شده سرطانزاست و مواد مغذی خود را از دست داده و خواص درمانی را که فروشنده ادعا میکند، نخواهد داشت. چنین روغنهایی به دلیل نقطه دود پایین برای تفت دادن مواد غذایی هم مناسب نیستند.
نکته دیگر آن که اگر دانههای کنجد در شرایط نامساعد محیطی آلوده به انواعی از کپکها شده باشد روغن آن براحتی مسموم و مصرف آن برای کبد زیانبار خواهد بود. نگهداری چندروزه روغن خام در مخازن موجود در فروشگاهها و ترکیب آن با روغنهای تازه استخراج شده سبب تعرق و تشکیل رسوب لجنی و ابری شکلی در روغن میشود که مصرف آن فوقالعاده زیانبار است و از همه مهمتر آن که دستگاههای روغنگیری دستکم در پایان هر روز کاری باید با مواد خاصی شستشو داده شود که متاسفانه چنین کاری انجام نمیشود.
در نتیجه برای مصارف درمانی یا پخت و پز لزوما از روغنهای تصفیهشدهای که دارای پروانه بهرهبرداری، مجوز بهداشت، مهر استاندارد و تاریخ مصرف هستند، استفاده کنید و این را هم بدانید که مواد نگهدارنده روغنها از انواع آنتیاکسیدانهای مفید و طبیعی همچون ویتامین Eو A هستند.
جذب روغن زیاد و عوارض چاقی بالا رفتن فساد پذیری روغن در تماس با حرارت احتمال از بین رفتن(ترانس شدن) اسیدهای چرب مفید روغن مانند امگا3 نکته مهم: برشته شدن و سوختن غذا میتواند ماده خطرناک آکریلامید تولید کند که سرطانزاست.
تماس طولانی روغن با هوا، نور، رطوبت و به خصوص حرارت باعث فساد روغن میشود. نکات زیر قابل توجه است: چنانچه روغن بکر تهیه میکنید از تازه بودن آن اطمینان حاصل کنید. در مصرف غذاهای سرخ شده که هیچ اطلاعی از نوع و مدت استفاده از روغن آن را ندارید احتیاط نمایید. ماندگاری مغزهای روغن دار مانند گردو و پسته و… در داخل پوسته آنها بسیار بیشتر است. روغنها را در ظروف دربسته کوچک و دور از نور و حرارت نگهداری کنید.
باید یادآور شویم که برای ماندگاری بیشتر و تحمل حرارت بالا، روغنهای مایع را به جامد تبدیل میکنند(اصطلاحا”هیدروژنه میکنند) و این کار دو ضرر عمده برای سلامت بدن دارد: اول اینکه روغن مفید غیر اشباع تبدیل به اشباع میشود که مشکلات قلبی و عروقی را به وجود می آورد. دوم اینکه در این فرآیند چربی غیر طبیعی و بسیار مضر”ترانس” تولید میشود که برای سلامت بدن به خصوص قلب و عروق بسیار مضر است. )استفاده از این روغن در غذاهای آماده، انواع شیرینیها، چیپس و …. باعث بروز بسیاری از بیماریها شده است و امروزه در بسیاری از کشورهای اروپایی تولید آن محدود و منع شده است(.
چربیها و روغنهای حیوانی علیرغم دارابودن برخی خواص مفید، در صورت مصرف زیاد و تحرک کم باعث بالا رفتن کلسترول بد(LDL) ،فشار خون و عوارض قلبی میشوند ولی روغنهای کنجد، زیتون و کانولا و … با بالا بردن کلسترول خوب (HDL)باعث تنظیم کلسترول، چربی و فشار خون شده و عروق را پاکسازی میکنند. البته بایستی توجه داشت که هر نوع روغن ،چه حیوانی و چه گیاهی کالری بالایی دارند و در صورت مصرف زیاد باعث اضافه وزن میشوند
با اندازه گیری پراکسید روغن در آزمایشگاه میتوان میزان پراکسید را مشخص کرد ولی علائم ظاهری مانند بوی تند و غیر طبیعی، رنگ تیره تر از طبیعی و مزه غیر عادی از علائم فساد روغن است.
روغنهای مایع با پراکسید بالا(اصطلاحاً فاسد) که سرطانزا هستند، همچنین روغن های جامد دارای چربی ترانس بالا و بسیار مضر برای قلب و عروق می باشند.