خرید برنج ایرانی خوب و مرغوب

خرید برنج ایرانی خوب و مرغوب از آن کارهای سختی است که هر کسی از پس آن بر نمی آید. همه ما حداقل یک بار در خرید برنج کلاه سرمان رفته است. از آن کلاه هایی که برنج پاکستانی را به عنوان برنج ایرانی درجه یک به ما قالب کرده اند. برای خرید برنج باید با اطلاعات کامل و چشم باز وارد برنج فروشی شوید تا کلاه سرتان نرود.

در این راهنمای خرید، مهم ترین نکات برای خرید برنج ایرانی خوب و مرغوب به صورت مرحله به مرحله آموزش داده شده تا بتونید خودتان برنج مورد نیاز خود را به صورت مستقل خرید کنید، بدون این که کلاهی سرتان برود.

بیایید وارد جزئیات شویم.

فصل برداشت برنج در شمال؛ آیا بهترین زمان خرید است؟

برداشت برنج در شمال ایران (استان های گیلان، مازندران و گلستان) معمولاً در اواخر تیر تا اوایل شهریور انجام می شود. این زمان بسته به نوع برنج، شرایط آب و هوایی و منطقه متفاوت است. اما به طور کلی در پایان تابستان یعنی ماه های مرداد و شهریور برنج تازه برداشت شده توسط کشاورزان وارد بازار می شود. 

البته برنج تازه دارای رطوبت زیادی است و به صورت کامل خشک نشده و بوی خاص «نوبرانه» از آن استشمام می شود که هنوز برای مصرف مناسب نیست. با این وجود خریداران بزرگ، برنج مورد نیاز خود را پیش از خشک شدن آن به صورت عمده خریداری می کنند و در زمان مناسب آن را به فروش می رسانند.

پس می توان اینطور نتیجه گرفت که زمان مناسب برای خرید عمده برنج تازه ماه های مرداد تا مهر است اما این برنج سریعا قابلیت مصرف ندارد و باید با نگهداری صحیح رطوبت آن کاهش پیدا کند و خشک شود. 

اگر تمایل به خرید برنج تازه ندارید یا شرایط نگهداری برنج تازه برای شما فراهم نیست باید کمی صبر کنید.

برنج مرغوب

بهترین زمان برای خرید برنج تازه و آماده مصرف

هرچند در فصل برداشت برنج قیمت‌ها معمولاً پایین‌تر و به صرفه‌تر است، اما برنج تازه‌برداشت هنوز به مرحله‌ای نرسیده که برای پخت ایده‌آل باشد و اصطلاحا جا نیفتاده است. این برنج به دلیل داشتن رطوبت زیاد و طعم و بوی خاص خود، پخت خوبی ندارد و اگر مورد استفاده قرار گیرد، شفته یا نیم‌پز می شود. 

به همین خاطر، فروشندگان با تجربه معمولاً توصیه می‌کنند که برنج را پس از حداقل دو تا سه ماه نگهداری مصرف کنید. در این بازه زمانی، برنج در شرایط خشک و خنک نگهداری می‌شود تا اصطلاحاً «جا بیافتد»؛ یعنی بافت آن محکم‌تر شده و طعم و عطر طبیعی‌اش تثبیت شود.

بنابراین اینطور نتیجه می گیریم که بهترین زمان خرید برنج برای مصارف جزء خانگی در ماه های آبان تا دی است که که برنج تازه برداشت شده به کیفیت مطلوب پخت رسیده و در عین حال قیمت آن هنوز افزایش پیدا نکرده است.

انواع برنج های ایرانی به همراه ویژگی های شاخص 

هر یک از گونه های مختلف برنج ایرانی ویژگی های خاص خود را دارد. برای داشتن خریدی مطمئن و کسب رضایت از خرید برنج ایرانی باید با ویژگی های هر برنج تا حدی آشنا باشید و بر اساس نیاز خود برنج مورد نظر را انتخاب کرده و آن را خریداری کنید.

در اینجا انواع برنج های ایرانی به همراه مهم ترین ویژگی های آنها معرفی شده است.

– برنج هاشمی

برنج هاشمی که خاستگاه آن استان گیلان است، به دلیل دانه‌های کشیده، عطر قوی و طعمی دلپذیر، در میان مردم ایران جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است. این نوع برنج هنگام پخت، میزان قابل توجهی آب جذب می‌کند که نتیجه‌اش برنجی نرم و خوش‌پخت خواهد بود. اگر از افراد با تجربه در خرید برنج شمالی بپرسید کدام نوع را پیشنهاد می‌کنند، بی‌تردید نام برنج هاشمی را در صدر توصیه‌ها خواهید شنید.

ویژگی های برنج هاشمی

  • عطر و طعم بی نظیر 
  • پخت عالی 
  • ری بسیار زیاد
  • قیمت بالا

– برنج طارم

برنج طارم یکی از باکیفیت‌ترین و محبوب‌ترین انواع برنج شمال ایران است که به خاطر عطر خوب و طعم بی‌نظیرش توجه بسیاری از دوستداران برنج را جلب کرده است. این نوع برنج پس از پخت، قد دانه‌هایش بسیار بلند می شود و در دسته برنج‌های بلندقد قرار می‌گیرد، که همین ویژگی باعث شده ظاهر زیبایی به سفره ببخشد. علاوه بر این، طارم سرعت پخت نسبتاً بالایی دارد که آن را برای استفاده در رستوران‌ها و مراکز تهیه غذا بسیار مناسب می‌کند.

ویژگی های برنج طارم

  • عطر و طعم عالی
  • پخت عالی
  • ری بسیار زیاد
  • سرعت پخت بالا
  • قیمت بالا

– برنج دم سیاه

برنج دم سیاه بیشتر در استان گیلان کشت می شود که دلیل نام‌گذاری آن به «دم سیاه» نیز رنگ تیره‌تر قسمت انتهایی دانه‌های آن در مقایسه با بقیه برنج ها است. این برنج به دلیل کیفیت بالا، عطر و طعم دلنشین و پخت عالی، در میان بهترین برنج‌های ایرانی قرار می‌گیرد. این برنج پس از پخت ری خوبی دارد و به خوبی قد می کشد. البته برنج دم سیاه انواع مختلفی همچون دم سیاه فریدونکنار، دم سیاه صدری، دم سیاه استخوانی و … را دارد که تفاوت هایی با هم دارند. 

ویژگی های برنج دم سیاه

  • عطر و طعم متوسط
  • پخت خوب و مجلسی
  • ری زیاد
  • قیمت بالا

– برنج صدری

برنج صدری بیشتر در استان گیلان و کمتر در مازندران و گلستان کشت می شود. این برنج مرغوب ایرانی دارای عطر و طعم فوق العاده ای است، پخت بسیار خوبی دارد و هضم آن بسیار آسان است. علاوه بر این برنج صدری تا مدت زیادی پس از پخت، همچون برنج تازه طبخ شده، نرم باقی می ماند. دانه های برنج صدری بلند و کشیده است و رنگ آن شفاف استخوانی می باشد.

ویژگی های برنج صدری

  • عطر و طعم خوب
  • پخت خوب
  • خوش هضم
  • حفظ نرمی و تازگی پخت برای مدت طولانی
  • قیمت متوسط
برنج مرغوب درجه یک و اعلا

– برنج فجر

برنج فجر یکی از ارقام اصلاح‌شده و پرمحصول برنج ایرانی است که عمدتاً در استان‌های مازندران و گیلان کشت می‌شود. دانه‌های فجر سفید کدر مایل به کرم و نسبتاً بلند هستند و پس از پخت، ظاهر یکدست و خوبی پیدا می‌کنند، هرچند از نظر عطر و طعم نسبت به برنج‌های معطر مانند طارم یا هاشمی در رتبه پایین‌تری قرار می‌گیرد.

این برنج ایرانی کیفیت پخت بسیار خوبی دارد و طعم و عطر آن مناسب است. برنج فجر با قیمت نسبتا پایین خود برای کسانی مناسب است که به دنبال برنج عطری و خوشپخت اما با قیمت مناسب هستند. قیمت مناسب، پخت قابل‌قبول و ظاهر مطلوب باعث شده که برنج فجر انتخابی اقتصادی و پرکاربرد در سبد غذایی خانواده‌ها، رستوران‌ها و مراکز پخت‌و‌پز صنعتی باشد.

ویژگی های برنج فجر

  • عطر و طعم متوسط
  • پخت خوب
  • دانه بلند
  • قیمت متوسط

– برنج علی کاظمی

برنج علی کاظمی، برنج باکیفیت شمال ایران، به‌ویژه استان گیلان است که به‌دلیل عطر دلپذیر، طعم عالی و پخت مطلوب، در ردیف برنج‌های ممتاز ایرانی قرار می‌گیرد. این برنج دانه‌هایی بلند و باریک دارد و پس از پخت، ظاهری زیبا، عطر زیاد و بافتی نرم و خوش‌خوراک ارائه می‌دهد. به‌دلیل کیفیت بالا و خواص آشپزی فوق‌العاده‌اش، این برنج بیشتر برای مجالس و مصرف خانگی خاص استفاده می‌شود و در میان مصرف‌کنندگان حرفه‌ای بسیار محبوب است.

ویژگی های برنج علی کاظمی

  • عطر و طعم متوسط
  • پخت خوب
  • قیمت متوسط

– برنج شیرودی

برنج شیرودی یکی از ارقام اصلاح‌شده و پرمحصول برنج شمال کشور است که دارای رنگ سفید کدر است و طعم بسیار خوبی دارد اما عطر آن متوسط به حساب می آید. برنج شیرودی کیفیت پخت بسیار خوبی دارد به طوری که از نظر پخت به برنج هاشمی شباهت زیادی دارد. مولفه ای که در برنج شیرودی بسیار مورد توجه قرار می گیرد پخت عالی آن است. ری برنج شیرودی به قدری بالاست که پس از پخت شما با دانه هایی با طول تقریبا دو برابر دانه اولیه مواجه می شوید.

ویژگی های برنج شیرودی

  • عطر کم
  • پخت متوسط
  • دانه بلند
  • قیمت متوسط

– برنج عنبربو

برنج عنبربو که برخلاف دیگر برنج ها در جنوب کشور مخصوصا خوزستان کشت می شود دارای دانه های قد کوتاه، کوچک و چاق است. این برنج قد کوتاهی دارد و پس از پخت هم چندان ری نمی کند و قد نمی کشد. اما همانطور که از نامش مشخص است این برنج عطر و طعم زیادی و البته خاصی دارد. عطر و طعم زیاد و قیمت پایین آن نسبت به دیگر برنج های ایرانی باعث شده برخی افراد مشتری این برنج ایرانی جنوبی شود.

ویژگی های برنج عنبربو

  • عطر و طعم زیاد
  • دانه کوتاه
  • کم ری
  • قیمت متوسط

برای مطالعه بیشتر در مورد برنج های ایرانی و ویژگی های آنها به مطلب «آشنایی با انواع برنج های ایرانی» مراجعه کنید.

مقایسه ویژگی های شاخص انواع برنج ایرانی

تمام توضیحات ارائه شده برای برنج های ایرانی فوق به صورت مقایسه ای در جدول زیر ارائه شده است.

نام برنجویژگی ها
هاشمیعطر و طعم بی نظیر – پخت عالی – ری بسیار زیاد – قیمت بالا
طارمعطر و طعم عالی – پخت عالی – ری بسیار زیاد – سرعت پخت بالا – قیمت بالا
دم سیاه    عطر و طعم متوسط – پخت خوب و مجلسی – ری زیاد – قیمت بالا
صدریعطر و طعم خوب – پخت خوب – خوش هضم – قیمت متوسط
فجرعطر و طعم متوسط – پخت خوب – دانه بلند – قیمت متوسط
کاظمیعطر و طعم متوسط – پخت خوب – قیمت متوسط
شیرودیعطر کم – پخت متوسط – دانه بلند – قیمت متوسط
عنبربوعطر و طعم عالی – دانه کوتاه – کم ری – قیمت متوسط

بهترین برنج ایرانی کجا کشت می شود؟

حتما می دانید که در میان برنج ها بهترین برنج، برنج ایرانی است و در میان برنج های ایرانی برنج های شمال از کیفیت بالاتری برخوردار هستند و عطر و طعم بهتری دارند. اما نکته ای که احتمالا از آن اطلاع ندارید این است که در میان برنج های شمال، برنج گیلان بهتر و مرغوب تر است.

نکته مهم تر این که در گیلان، شهرستان ماسال به دلیل آب و هوای مناسب برنج های باکیفیت تری نسبت به دیگر مناطق گیلان دارد. از سوی دیگر برنج هاشمی نسبت به دیگر برنج ها از کیفیت بالاتری برخوردار است.

بنابراین می توان گفت که بهترین برنج ایرانی برنج هاشمی ماسال گیلان است که هم بهترین نوع برنج است و هم در مناسب ترین منطقه و آب و هوای ایران کشت می شود. 

خرید بهترین برنج ایرانی

عناوین و القاب رایج برنج ها (ممتاز، درجه یک، سرلاشه و …)   

در بازار برنج عناوین و القاب گوناگونی روی برنج ها گذاشته می شود که برای خیلی ها نامانوس است. برنج اعلا، سرلاشه، نیم دانه، معطر و از این دست اصطلاحات رایجی که آشنایی با آنها به شما کمک می کند هنگام خرید برنج انتخاب بهتری داشته باشید.

  • اعلا، ممتاز یا اشرافی: برنج سه بار الک خورده، پخت بسیار مجلسی، ری بلند، قیمت بالا
  • درجه یک: برنج یک بار الک خورده، پخت مجلسی، قیمت متوسط
  • معطر: الک کارخانه، پخت معمولی استاندارد، قیمت پایین
  • سرلاشه: برنج دارای دانه شکسته تا ۵۰ درصد، قیمت بسیار پایین و مناسب
  • لاشه: برنج دارای دانه شکسته تا ۹۰ درصد، قیمت عالی
  • نیم دانه: برنج خرد و کاملا شکسته

جمع بندی راهنمای خرید برنج ایرانی

انتخاب و خرید برنج ایرانی مناسب نیازمند اطلاعات حداقلی در مورد زمان مناسب خرید، انواع برنج ایرانی و ویژگی های آن، قیمت برنج ها و … است. برای انتخاب برنج خوب باید به مولفه های مختلف مثل عطر و طعم، کیفیت پخت و قیمت توجه کرد.

هنگام خرید برنج ایرانی هم باید به ویژگی های ظاهری مثل رنگ و اندازه دانه ها، یکدست بودن آنها و عطر برنج توجه کرد. در نهایت با توجه به تمام این مولفه ها، مناسب ترین گزینه را به عنوان برنج خوب ایرانی خرید کنید. 

برای خرید برنج ایرانی خوب و مرغوب پیشنهاد ما برنج های اعلای داتام است. برنج های داتام از بهترین برنج های ایرانی شمال کشور تهیه شده که کاملا یکدست است و بالاترین عطر و بو و کیفیت را دارد.   

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *