هنگام خرید برنج علاوه بر توجه به طعم و عطر برنج و کیفیت دانه ها باید به میزان ماندگاری برنج و تاریخ انقضا آن توجه کرد. برخی خیال می کنند برنج تاریخ انقضا ندارد اما اینطور نیست. حتما برنج هم همچون دیگر مواد غذایی تاریخ مصرف دارد اما تاریخ مصرف آن طولانی تر است و البته به شرایط نگهداری آن بستگی دارد.
در این مطلب توضیحات کاملی در خصوص تاریخ انقضای برنج و میزان ماندگاری آن ارائه شده و نکات مفید در این خصوص آورده شده که حتما برای شما مفید خواهد بود.
برنج مانده در انبار دارید که نمی دانید تاریخ مصرف آن چه زمانی است؟! بیایید با هم ادامه دهیم…
آیا برنج تاریخ مصرف دارد؟ تاریخ انقضا برنج چند سال است؟
بله، برنج هم همچون تمام مواد غذایی دارای تاریخ انقضا است با این تفاوت که تاریخ انقضای آن طولانی تر است. تاریخ انقضای برنج حدود ۴ تا ۵ سال است به شرطی که در شرایط محیطی مناسبی نگهداری شود.
نگهداری در جای خشک، خنک و دور از رطوبت و نور مستقیم بهترین شرایط برای نگهداری برنج است. تنها در این صورت است که می توان برنج را برای تاریخ انقضای تعیین شده نگهداری کرد.
اگر هر یک از شرایط ذکر شده رعایت نشود برنج سریع تر خراب می شود و طبیعتا تاریخ انقضای آن نیز کوتاه تر می شود. در مورد خراب شدن یا نشدن برنج هم در ادامه توضیحاتی ارائه شده است.
بهترین برنج، آن برنجی است که نهایتا یک سال از برداشت آن زمان گذشته باشد. اگر معمولا برنج را از برنج فروشی می خرید برای محاسبه تاریخ انقضا برنج، زمان خرید برنج را مبنا قرار دهید. ولی اگر برنج های قدیمی و کهنه خرید می کنید باید سال کشت را بدانید.
اگر هم برنج را به صورت بسته بندی از فروشگاه می خرید، تاریخ تولید یا تاریخ انقضا روی کیسه برنج درج شده است.
آیا برنج فاسد می شود؟
برنجی که در شرایط محیطی معمولی (نه ایده آل) نگهداری شود معمولا فاسد یا خراب نمی شود بلکه تاریخ مصرف آن کوتاه تر می شود و پس از گذشت مدت کوتاهی کیفیت برنج کاهش پیدا می کند. اگرچه چنین برنجی از نظر طعم و مزه کاهش کیفیت پیدا می کند اما همچنان قابلیت مصرف دارد.
اما در صورتی که برنج در شرایط بد محیطی نظیر دما و رطوبت بالا نگهداری شود احتمالا در مدت کوتاهی دچار فساد شده و واقعا خراب می شود طوری که عملا امکان مصرف آن وجود ندارد.
طولانی بودن زمان ماندگاری برنج باعث شده خیلی ها تصور کنند که برنج تاریخ انقضا ندارد و هر چند سال که بخواهند می توانند آن را نگهداری کنند. البته این تصور چندان غلط نیست چراکه مواد غذایی خشک همچون برنج زمان ماندگاری بالایی دارند و می توان آنها را برای چند سال نگهداری کرد.
اینجاست که تاریخ بهینه مصرف مطرح می شود.
تاریخ بهینه مصرف برنج چیست؟ (بهترین زمان مصرف)
برای برنج تاریخ مصرف دیگری به نام تاریخ بهینه مصرف مطرح است که تعیین کننده بهترین زمان مصرف برنج است. تاریخ بهینه مصرف برنج در واقع زمانی است که برنج در آن زمان بهترین کیفیت را دارد و بهترین زمان برای مصرف برنج همان زمان است.
تاریخ بهینه مصرف برای برنج چیزی حدود ۲ سال است. اگر برنج زمانی بیش از این بماند از کیفیتش کاسته می شود و طعم و مزه آن افت پیدا می کند. اگرچه خراب یا فاسد نمی شود و همچنان قابلیت مصرف خوراکی را دارد.

برنج های چند سال پیش که در انبار مانده اند قیقا همین طور هستند. برخی کرم زده اند، برخی پودر شده اند، برخی هم بی مزه و بو شده اند.
نشانه های برنج تاریخ مصرف گذشته
برنجی که بیش از ۲ سال بماند تقریبا قدیمی می شود و کیفیت آن به صورت ملوسی کاهش پیدا می کند. کاهش کیفیت هم از نظر ظاهری و هم از بو و مزه است.
در ادامه چند نشانه برای تشخیص برنج چند سال مانده معرفی شده است.
- کاهش عطر و مزه: اولین نشانه ای که در برنج های چند سال مانده خود را نشان می دهد کاهش عطر و مزه برنج است. برنجی که قبلا عطر و مزه عالی داشت با ماند زیاد، بوی خوب آن از بین می رود و با پخت برنج هیچ عطری از آن منتشر نمی شود.
- تغییر بو و مزه: برنجی که زمان بیشتری از عمر آن بگذرد دچار تغییر بو و مزه می شود و بعضا مزه بدی می دهد.
- تغییر رنگ (تیره شدن): برنج زیاد مانده تغییر رنگ پیدا می کند و تیره تر یا زردتر شود. برنج تازه شفاف و روشن است اما برنج کهنه کمی کدر است و رنگ آن به سمت زردی یا تیرگی تمایل دارد.
- کرم زدن: برنج چند سال مانده معمولا به دلیل شرایط نگهداری نامناسب کرم می زند.
- خرد شدن: برنجی که چند سال مانده باشد در ته کیسه دارای مقداری برنج خرد یا پودر شده است که توسط کرم خرد شده است.
شرایط مناسب برای نگهداری برنج
برای بهره مندی از حداکثر طول عمر برنج و حفظ کیفیت اولیه برنج لازم است آن را در شرایط مناسب و مطلوب نگهداری کرد. در اینجا شرایط مناسب برای نگهداری برنج معرفی شده است.
– دما: برنج خام را میتوان در دمای حدود ۲۱ درجه سانتیگراد یا کمتر نگهداری کرد. هرچه دما کمتر باشد مدت ماندگاری برنج افزایش می یابد.
– رطوبت: دشمن اصلی برنج رطوبت است. محل نگهداری برنج باید کاملا خشک باشد تا از کپک زدن و خراب شدن آن جلوگیری شود.
– نور: برنج نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرد چراکه نور خورشید باعث تغییر رنگ و کیفیت برنج شود.
– اکسیژن: هرچه تماس برنج با اکسیژن کمتر باشد ماندگاری آن افزایش می یابد طوری که می توان تاریخ انقضای برنج را تا ۳۰ سال افزایش داد.
– ظرف دربسته: نگهداری برنج در ظروف دربسته و محکم مانند ظروف شیشهای یا پلاستیکی با دربهای کیپ باعث می شود جریان هوا در داخل برنج وجود نداشته باشد و فساد برنج دیرتر رخ دهد.
شرایط ایده آل برنج؛ نگهداری برنج برای ۳۰ سال!
ما شرایط مناسب برای نگهداری برنج در حدود ۵ سال را گفتیم. اما ظاهرا می توان برنج را با شرایط خاصی برای بیش از ۱۰ سال هم نگهداری کرد.
طبق گفته دانشگاه ایالتی یوتا (در آمریکا) با قرار دادن برنج در محیطی با دمای زیر ۲۱ درجه سانتیگراد و بدون اکسیژن می توان آن را تا ۱۰ سال به خوبی نگهداری کرد.
با همین شرایط اگر دمای محیط ۴ درجه یا کمتر از آن باشد می توان برنج را تا ۳۰ سال نگهداری کرد. کاهش دما به خوبی منجر به افزایش ماندگاری برنج می شود.
جمع بندی
تاریخ انقضا برنج سفید به شرایط نگهداری آن بستگی دارد که در شرایط معمولی و مناسب بین ۴ تا ۵ سال سالم می ماند اما بهترین زمان مصرف برنج زیر ۲ سال است. برنج تاریخ گذشته الزاما فاسد یا خراب نمی شود و ممکن است صرفا مزه یا بوی آن بد شود.
در پایان به شما توصیه برای خرید برنج تازه و مرغوب ایرانی برنج های داتام را انتخاب کنید. برنج های ایرانی داتام در بهترین شالیزارهای شمال کشور تولید شده که کاملا یکدست است و عطر و طعم عالی دارد.


 
						 
						 
						
سلام، معمولا برنج چند سال تاریخ انقضا دارد؟ این که گفتید تاریخ انقضا ندارد اما تو بسته برنج ها تاریخ انقضا نوشته