حتما می دانید که انواع مختلفی از برنج در بازار وجود دارد که توسط فروشنده های بسیاری عرضه می شود. به همین باید بتوانید برنج خوب و مرغوب را از برنج بد تشخیص دهید تا برنج فروش های سودجو سرتان کلاه نگذارند و برنج پاکستانی را به عنوان برنج ایرانی طارم به شما نفروشند!
در این مطلب چند روش ساده و کاربردی جهت تشخیص برنج خوب و مرغوب ارائه شده که به کمک آن می توانید برنج ایرانی خوب را از برنج خارجی و بی کیفیت تشخیص دهید.
آماده اید شروع کنیم؟!
روش های تشخیص برنج خوب و مرغوب
برای شناخت برنج خوب و مرغوب از برنج بد باید به چند شاخصه و نشانه توجه کنید. در اینجا چند روش جهت این کار ارائه شده است.
۱. عطر و بوی خوب برنج
بهترین و ساده ترین روش برای تشخیص برنج خوب بررسی عطر و بوی آن است. برنج مرغوب و باکیفیت ایرانی معمولا دارای عطر و بوی بسیار خوب و دلپذیری است. این عطر و بوی خوب برنج قبل از پخت هم قابل درک است و با باز کردن گونی برنج به خوبی احساس می شود. بنابراین بو کردن برنج روشی ساده است که می توان به کمک آن برنج خوب را از برنج بد تشخیص داد.
البته برای درک بهتر بوی برنج بهتر است قبل از بو کردن، یک مشت برنج را در کف دست قرار دهید و به آن ها کنید و سپس بوی آن را بررسی کنید. با این کار بوی برنج بهتر قابل درک خواهد بود. اگر عطر برنج را استشمام کردید مشخص است که با یک برنج عطری مواجه هستید.
برنج های خارجی یا درجه ۲ دارای بوی کم یا بدون بو هستند. دقت کنید که برخی از برنج های ایرانی همچون فجر و شیرودی هم عطر و بوی ضعیف تری نسبت به ایرانی های اعلا دارند که این کاملا طبیعی است.

۲. یکدست بودن دانه ها
روش ساده دیگر برای شناسایی برنج نامرغوب و تقلبی بررسی ظاهری آن است. این روش به ظاهر ساده کمک بسیاری به تشخیص برنج می کند. باید دانه های برنج را به دقت نگاه کنید تا از نظر ظاهری شبیه به هم باشند.
برنج مرغوب باید دانه های یکدست داشته باشد و بیشتر دانه ها سالم باشند. یکدست نبودن دانه ها یا وجود نیم دانه زیاد داخل برنج نشانه نامرغوب بودن برنج است. این نکته در مورد اندازه دانه ها است.
اما دانه های برنج باید از نظر رنگ و ظاهر هم مشابه هم باشند به این معنی است که برنج از یک نوع باشد و اصطلاحا قاطی نداشته باشد. اگر گونی برنج ترکیبی از چند نوع برنج باشد تفاوت دانه ها مشخص می شود. اما برنج مرغوب دانه هایی کاملا شبیه به هم دارد.
۳. سفت بودن دانه ها (نداشتن رطوبت)
برنج ایرانی خوب و مرغوب کاملا سخت و محکم است و ساختار آن شکننده و ترد نیست. وجود رطوبت در برنج باعث می شود ساختار آن ترد و شکننده باشد. با گذشت مدتی از برداشت برنج، رطوبت آن کاهش پیدا می کند و برنج سخت تر می شود. اهمیت سفت بودن برنج هنگام پخت مشخص می شود.
هر چقدر که دانه های برنج سفت تر باشد، در هنگام پخت میزان آب بیشتری به خود جذب می کند و در نتیجه حجم آن بیشتر می شود و اصطلاحا برنج ری می کند.
جهت بررسی و تشخیص میزان سفتی برنج کافیست چند دانه از برنج را زیر دندان بگذارید و فشار دهید تا متوجه شوید که به راحتی خرد می شود یا خیر.
۴. رنگ سفید روشن و شفاف
برنج خوب و طبیعی ایرانی دارای رنگی متعادل و طبیعی است. برنج تازه سفید روشن است و برنج کهنه استخوانی است. برنج خیلی کهنه زرد رنگ می شود. البته سفیدی برنج هم نباید به قدری زیاد باشد که غیرطبیعی شود.
درون دانه ها هم ساختاری نیمه بلوری و نیمه شفاف دارد. یعنی دانه ها کمی ماتی و شفافیت را همزمان دارند. نه خیلی مات هستند و نه خیلی شفاف شبیه به بلور و شیشه.
۵. چرب بودن برنج
برنج های مرغوب ایرانی معمولا مقدار کمی چربی در خود دارند. یعنی در تماس با دست میزان کمی از چرب بودن آن احساس می شود. برخلاف برنج ایران، برنج های خارجی کاملا خشک هستند و هیچ چربی در خود ندارند.
برای استفاده از این روش تنها کافیست دست خود را داخل کیسه برنج فرو کنید تا چرب یا خشک بودن آن را احساس کنید.

نحوه تشخیص برنج کهنه
در کنار تشخیص برنج خوب و مرغوب، تشخیص و شناسایی برنج کهنه از برنج نو هم مهم است. برای تشخیص برنج کهنه چند روش وجود دارد که در اینجا برخی از آنها معرفی شده است.
– بوی برنج: مهم ترین شاخصه برنج تازه عطر و بوی خوشایند آن است که برنج کهنه از آن بی نصیب است. برای تشخیص برنج کهنه کافیست آن را بو کنید. اگر برنج بوی خاصی نداشته باشد یا بدتر این که بوی نامناسب بدهد یعنی برنج کهنه است.
– خشکی برنج: برنج کهنه بسیار خشک و سفت است و با لمس کردن برنج به خوبی می توان این را تشخیص داد. حال آن که برنج تازه مقدار کمی رطوبت در خود دارد.
– کیفیت پخت: برنج های تازه معمولا پخت خوبی دارند (خوش پخت هستند) و پس از پخت، دانه های آن کاملا از هم جدا می شوند. این در حالی است که برنج کهنه معمولا پخت خوبی ندارد و بعد از پخت دانه های آن به هم می چسبد و حالت شفته پیدا می کند.
– قیمت برنج: قیمت برنج کهنه پایین تر از برنج تازه است. اگر مشاهده کردید که برنج فروشی برنج خوش نامی را به قیمت پایین می دهد احتمال زیاد کهنه است.
جمع بندی
برای شناسایی برنج خوب و مرغوب روش های مختلفی وجود دارد که چند مورد از آنها در این مطلب معرفی شد. به کمک این روش ها به راحتی می توانید برنج ایرانی خوب را از برنج خارجی یا برنج نامرغوب تشخیص دهید و در دام برنج فروش های سودجو نیافتید.
به نظر شما این روش ها برای تشخیص برنج ایرانی خوب مناسب هستند؟ نظر خود را در بخش نظرات به ما اعلام کنید.
بدون دیدگاه