سکته های قلبی زیاد و بیماری های عدیده که ناشی سبک زندگی ناصحیح و مصرف روغن های ناسالم است باعث شده مردم اقبال بیشتری به طب سنتی پیدا کنند. خب روغن های خوراکی عنصر مهمی در سبد خوراکی خانوار هستند و سالم و یا مضر بودن آن نقش موثری در بیماری یا سلامت انسان دارد.
علاقه مندان به طب سنتی می خواهند بهترین روغن خوراکی از نظر طب سنتی را بشناسند و بدانند که کدام روغن های خوراکی مورد تایید اطباء طب سنتی و حکماء گذشته می باشد.
ما پس بررسی نظر حکماء و اطباء طب سنتی در مورد روغن های خوراکی سالم و مناسب، نتیجه بررسی ها را تحت عنوان روغن های خوراکی مورد تایید طب سنتی در این مطلب در اختیار شما قرار داده ایم.
بهترین روغن خوراکی از نظر طب سنتی؛ معرفی ۶ روغن سالم و مفید
ده ها روغن خوراکی گیاهی و حیوانی در دنیا وجود دارد که هیچ یک مورد تایید طب سنتی نیست. تنها برخی از روغن های خوراکی هستند که به خاطر طبیعی خاصی که دارند از نظر طب سنتی مفید طلقی شده و مناسب مصرف شناخته شده است.
در ادامه بهترین روغن ها از نظر طب سنتی معرفی شده است.
– روغن های گیاهی
حتما می دانید که ده ها یا صدها روغن گیاهی مختلف در دنیا وجود دارد که از دانه های روغنی تولید می شود اما از میان این همه روغن طب سنتی تنها چند روغن گیاهی خاص را مناسب مصرف می داند که در ادامه معرفی شده اند.
۱. روغن زیتون
از بین ده ها روغن گیاهی با اطمینان می توان گفت که روغن زیتون سرآمد تمام آنها است. روغن زیتون جزء روغن های بسیار قدیمی است که از دانه های زیتون استخراج می شود. این روغن خواص بسیار زیادی دارد که در طب سنتی از آن نام برده شده است.
دانه زیتون بسیار پرخاسیت است و روغن آن هم تمام این خواص را در خود دارد. روغن زیتونی که در کتب طب سنتی چند هزار ساله از آن نام برده شده است روغن زیتون اصطلاحا بکر یا فرابکر است که به صورت مستقیم از دانه های زیتون تولید می شود و هیچ فرآیند شیمیایی یا تصفیه ای روی آن انجام نمی شود. روغن زیتون کارخانه ای که بدون بو و مزه است روغن زیتون اصیل طب سنتی به حساب نمی آید.
برخی از خواص و ویژگی های روغن زیتون در طب سنتی
- تقویت کننده معده
- ملین و مسهل خوب (به همراه آب گرم)
- مهار کننده و دفع کننده سموم
- افزایش توان و قدرت بدن
- افزایش توان جنسی
- رفع کننده بواسیر (هموروئید)
- استحکام بخش استخوان و دندان
۲. روغن کنجد
روغن کنجد جزء روغن های کهن و قدیمی است که از چند هزار سال پیش توسط انسان کشف شده و مورد استفاده قرار گرفته است. در کتب طب سنتی هم ویژگی های درمانی بسیاری برای روغن کنجد مطرح شده و به مردم توصیه شده از این روغن گیاهی به صورت خوراکی استفاده شود. روغن کنجد روغنی استثنایی است که به دلیل ویژگی های فوق العاده ای که دارد به آن ملکه روغن ها گفته می شود.
یک ویژگی مهم روغن کنجد طبیعی بودن آن است. حتما می دانید که خیلی از دانه های روغنی مورد استفاده برای روغن گیری تراریخته هستند. گیاهان تراریخته هم متهم به مضر و سرطان زا بودن هستند. خوشبختانه کنجد جزء گیاهانی است که هنوز دانه های بکر و اصلی آن به صورت عمده کشت می شود و مورد دستکاری قرار نگرفته است. لذا می توان مطمئن بود که روغن کنجد روغنی غیرتراریخته است و برای انسان مضر و بیماری زا نیست.
برخی از خواص و ویژگی های روغن کنجد در طب سنتی
- مناسب برای پخت و پز
- دارای غذاییت زیاد (مخصوصا نوع پوست کنده آن)
- رطوبت دهنده به بدن و رفع کننده خشکی
- ضد اشتها و زود سیرکننده
- رفع خشکی بدن
- تولیدکننده خون باکیفیت
۳. روغن ارده کنجد
روغن ارده کنجد گونه دیگری از روغن کنجد است که فرآیند تولید آن کمی تفاوت دارد اما از نظر خواص و فواید بسیار نزدیک به هم هستند. روغن ارده کنجد بیشتر خواص کنجد و روغن کنجد را دارد و به دلیل ماهیت متفاوتی که در تولید آن وجود دارد خواص دیگری هم برای آن در طب سنتی مطرح شده است. لذا هم در کتب طبی و هم در بیان اطباء امروز روغن ارده روغنی بسیار مفید و سالم می باشد.
در مورد نحوه تولید روغن ارده هم بد نیست بدانید که روغن ارده کنجد به صورت مستقیم از دانه های کنجد به دست نمی آید بلکه ابتدا کنجد پوست گیری شده و کمی حرارت می بیند. سپس آسیاب شده و له می شود تا تبدیل به ارده شود. در نهایت هم از ارده کنجد روغن گیری می شود تا روغن ارده بدست آید.
برخی از خواص و ویژگی های روغن ارده کنجد در طب سنتی
- مناسب برای سرخ کردن (تحمل حرارت بالاتر از روغن کنجد)
- هضم پذیری بهتر از روغن کنجد
- پرخاصیت تر از روغن کنجد
- مناسب برای رفع سودای اضافه
– روغن های حیوانی
در طب سنتی روغن های حیوانی جایگاه خاصی دارند و بر خلاف پزشکان که روغن های حیوانی را سالم نمی دانند در طب سنتی روغن حیوانی عامل سلامتی انسان دانسته شده و توصیه شده افراد از آن استفاده کنند. روغن های حیوانی مورد تایید طب سنتی عبارت اند از:
۴. روغن زرد گاوی
روغن زرد گاوی که اصطلاحا به آن روغن حیوانی هم گفته می شود روغنی است که از شیر گاو، گوسفند یا دام های دیگر تولید می شود. از نظر طب سنتی روغن زرد طبع گرم و تر دارد و با هضم سریع انرژی زیادی را وارد بدن می کند.
احادیث زیادی در مورد فواید روغن گاوی توسط ائمه مطرح شده که در طب اسلامی هم مورد استفاده قرار می گیرد. مثلا در حدیثی عنوان شده که روغن گاو دارو و شفا است و هر لقمه از آن که وارد بدن شود به همان میزان بیماری از بدن خارج می شود.
برخی از خواص و ویژگی های روغن زرد گاوی در طب سنتی
- طبیعت گرم و تر
- باز کننده گرفتگی عروق
- دفع کننده سموم بدن
- گرم کننده کلیه و مثانه
- افزایش کلسترول خوب خون (HDL)
- صاف کننده صدا
- چاق کننده بدن (در سوداوی مزاجان)
- لاغر کننده بدن (در افراد دارای غلبه بلغم)
۵. روغن دنبه (گوسفند)
طب سنتی ایران ارزش زیادی برای روغن دنبه قائل است و این روغن حیوانی را جزء روغن های سالم و مقوی برای بدن می داند. اطباء طب سنتی از جمله حکیم خیراندیش معتقد است که مصرف روزانه روغن دنبه باعث تقویت بدن و تامین انرژی مورد نیاز آن می شود.
لازم به ذکر است که روغن دنبه روغنی است که با حرارت دادن و آب کردن چربی دنبه گوسفند تهیه می شود. روغن دنبه به صورت خام بوی نامطبوعی دارد اما با استفاده از روش هایی می توان آن را خوش بو و خوش طعم کرد.
برخی از خواص و ویژگی های روغن دنبه در طب سنتی
- انرژی زیاد
- مناسب برای تهیه غذا
- نرم، شفاف و جوان سازی پوست صورت
- قوت بخشی به بدن
- لطافت زیاد (جذب و هضم پذیری بالا)
- کاهش چربی خون و تری گلیسیرید
- عدم انسداد در عروق
- گرمی و انبساط کلیه
۶. روغن شحم گاو
روغن شحم گاو که حاصل چربی های پهلوی گاو است روغنی است که بر خلاف دیگر روغن های حیوانی چندان شناخته شده نیست اما در طب سنتی جزء روغن های سالم و مناسب برای مصرف خوراکی است. در طب اسلامی هم احایث تایید کننده فواید روغن شحم وجود دارد.
برخی از خواص و ویژگی های روغن شحم گاو در طب سنتی
- بازگشایی عروق قلب و رگ های بسته بدن
- تقویت کننده سیستم دفاعی بدن
- تامین انرژی مورد نیاز بدن
- قابل استفاده برای سرخ کردن و پخت و پز
نکته مهم: نظر اکثر اطباء طب سنتی این است که روغن های حیوانی باعث کاهش چربی خون می شود و انسداد عروق را به همراه ندارد. اما افراد بالای ۴۰ سال به دلایلی باید در مصرف آن احتیاط کنند. اما پزشکان ایرانی می گویند به طور کلی روغن های حیوانی باعث بروز بیماری های قلبی می شود و نباید آنها را مصرف کرد.
آیا روغن های سالم از نظر طب سنتی هیچ ضرری ندارند؟
روغن هایی که در طب سنتی مفید شناخته شده اند و اطباء طب سنتی به مردم توصیه کرده اند که آنها را مصرف کنند روغنی هایی طبیعی و سالم هستند که از طبیعت گرفته شده اند و زیان مسلمی برای انسان ندارند. اما پر واضح است که مصرف چنین روغن هایی هم حد معینی دارد و نباید در استفاده از این روغن ها زیاده روی رخ دهد.
به این دلیل که کلا مصرف زیاد روغن برای بدن انسان ضرر دارد هر چند روغن طبیعی و سالمی باشد. از طرفی حتی مفیدترین روغن ها هم در صورت مصرف زیاد می توانند بیماری های قلبی عروقی در بدن انسان ایجاد نمایند.
به طور کلی در طب سنتی یک اصل وجود دارد که میزان مصرف مواد غذایی پرانرژی با میزان تحرک و مصرف فرد رابطه مستقیم دارد. اگر فردی مصرف انرژی بالایی دارد و پرتحرک است پس مصرف مواد غذایی بیشتر یا پرانرژی تر برای او مانعی ندارد. در مورد مصرف روغن هم همین طور است. اگر فرد پرتحرک است می تواند روغن بیشتری مصرف کند اما افراد کم تحرک حتی روغن های سالم را هم باید کنترل شده مصرف کنند.
ویژگی روغنی های سالم و مفید در طب سنتی
برای درک بهتر موضوع لازم است ویژگی روغن های سالم و مفید از نظر طب سنتی مطرح شود. یعنی مشخص شود وقتی می گوییم یک روغن از نظر طب سنتی مفید است دقیقا به دلیل وجود چه ویژگی در آن روغن است. در ادامه این موضوع توضیح داده شده است.
– سالم و طبیعی بودن: مهم ترین مولفه برای یک روغن خوب از نظر طب سنتی سالم و طبیعی بودن آن است. به این معنی که روغن از طبیعت بدست آمده باشد و کاملا سالم باشد یعنی در آن زیانی شناخته نشده باشد. خب با این مولفه بیشتر روغن های گیاهی توسط طب سنتی تایید می شوند اما این همه ماجرا نیست.
– عدم دستکاری ژنتیکی: موردی که باعث می شود خیلی از روغن های گیاهی از نظر طب سنتی رد شوند عدم دستکاری ژنتیکی روی آنها است. حتما می دانید که بسیاری از دانه های گیاهی که برای تولید روغن از آنها استفاده می شود حاصل دستکاری ژنتیکی هستند یعنی تراریخته هستند.
– داشتن خواص و فواید زیاد: خواص و فواید روغن خوراکی در طب سنتی اهمیت زیادی دارد تا جایی که یکی از مولفه های مهم برای انتخاب روغن خوراکی سالم در طب سنتی می باشد. طب سنتی به روغن هایی که خاصیت زیادی داشته باشند و بتوان از آنها برای بهبود بیماری ها استفاده کرد توجه ویژه ای دارد.
جمع بندی
روغن های زیادی در دنیا وجود دارد که تنها برخی از آنها توسط طب سنتی ایرانی تایید شده است. روغن کنجد، روغن ارده کنجد و روغن زیتون سه روغنی هستند که در طب سنتی توجه ویژه ای به آنها شده و در نسخه طبی از آنها برای درمان برخی بیماری ها نام برده شده است. شما هم می توانید با مصرف این روغن ها سلامت خود و خانواده را حفظ کرده و برای بهبود بیماری ها تلاش کنید.
اگر به دنبال خرید روغن خوراکی سالم و طبیعی هستند پیشنهاد ما روغن خوراکی داتام است. روغن خوراکی داتام از دانه های مرغوب و سالم کنجد تولید می شود که در طب سنتی بسیار پرخاصیت و مفید شناخته شده است.
من که تجربه کار در طب سنتی رو دارم این رو میگم که بهترین روغن خوراکی از نظر طب سنتی روغن حیوانی یا همان روغن زرد است. طب اسلامی کار ها هم میگند که روغن زرد خاصیت زیادی دارد و احادیث در مورد اون زیاده
همه این روغن ها که گفتید مورد تایید طب سنتی هستند؟ اگر ممکنه منابع رو هم ذکر کنید کدوم طبیب سنتی گفته یا در کدوم کتاب طب سنتی ذکر شده