در فروشگاه های طب سنتی و محصولات ارگانیک در کنار انواع روغن های طبیعی و سالم که به فروش می رسد روغن ارده کنجد هم به چشم می خورد. از نام این روغن مشخص است که یک ارتباطی با کنجد دارد. اما این که دقیقا ارتباط روغن ارده کنجد با کنجد در چیست بماند در ادامه توضیح داده شده است.

خیلی ها اطلاعی در مورد ارده ندارند و اصلا نمی دانند که روغن ارده کنجد چیست و چه تفاوتی با روغن کنجد دارد. در حالی که روغن ارده جزء ارزشمندترین روغن های خوراکی در طب سنتی است که اطباء توصیه زیادی به مصرف آن دارند.

اگر شما هم جزء افرادی هستید که هیچ اطلاعی در مورد روغن ارده ندارید و می خواهید بدانید که دقیقا چیست، چه خاصیتی دارد و تفاوت آن با روغن کنجد چیست حتما این مطلب را تا انتها مطالعه کنید تا این سوال برای شما رفع شود. پس با ما همراه باشید.

روغن ارده کنجد چیست و چطور بدست می آید؟

روغن ارده یا روغن ارده کنجد همانطور که از نامش مشخص است روغنی است که از ارده کنجد بدست می آید. ارده یا ارده کنجد هم به دانه های کنجد گفته می شود که در اثر کوبیده و له شدن به خمیر تبدیل شده اند. در واقع روغن ارده همان روغن حاصل از دانه های کنجد است و از نظر منشا تولید تفاوت چندانی با روغن کنجد ندارد. تنها نکته این است که روغن کنجد به صورت مستقیم از دانه های کنجد استخراج می شود اما روغن ارده نه.

احتمالا به خوبی متوجه موضوع نشده باشید. اجازه دهید کمی بهتر توضیح دهم. برای تولید روغن کنجد دانه ها به صورت مستقیم در دستگاه روغن گیری ریخته شده و با فشار روغن داخل آنها استخراج می شود. اما برای تولید روغن ارده کنجد این کار انجام نمی شود.

بلکه ابتدا دانه های کنجد روی حرارت تفت داده می شوند. با تفت دادن دانه ها تغییر رنگ پیدا کرده و خواص آنها نیز تغییر می کند. سپس دانه های حرارت دیده وارد آسیاب شده و با دستگاه آسیاب به خوبی له می شوند و تبدیل به خمیر می شوند که به این خمیر ارده یا ارده کنجد گفته می شود.  ارده کنجد غیر از روغن گیری برای مصرف صبحانه هم مورد استفاده قرار می گیرد و در بازار انواع ارده صبحانه وجود دارد.

حالا که دانه های کنجد به ارده تبدیل شدند نوبت به روغن گیری می رسد. خمیر کرم رنگ ما که همان ارده کنجد است وارد دستگاه پرس مخصوص روغن گیری می شود و با قرار گرفتن در فشار روغن آن خارج می شود که به آن روغن ارده کنجد گفته می شود. روغن ارده کنجد به نوعی یک روغن بکر و طبیعی است. یعنی در فرآیند آن هیچ ماده افزودنی شیمیایی مورد استفاده قرار نمی گیرد. از این جهت می توان به سالم بودن و طبیعی بودن آن اطمینان پیدا کرد.

روغن کنجد چطور تولید می شود؟

روغن کنجد روغنی است که به صورت مستقیم از دانه های کنجد استخراج می شود؛ دقیقا مثل دیگر دانه های روغنی و روغن های گیاهی. روغن های گیاهی مثل آفتابگردان، کانولا، ذرت و … که از دانه های روغنی استخراج می شوند همگی طی فرآیند مشابهی تولید می شوند. روش استخراج و تولید روغن کنجد هم همچون همه این دانه ها یکسان است و با تحت فشار قرار دادن دانه ها انجام می شود.

استخراج روغن کنجد از دانه های کنجد

البته برای استخراج روغن کنجد و دیگر روغن های گیاهی چند روش مختلف وجود دارد که یکی از آنها تحت فشار قرار دادن دانه ها است که به آن پرس سرد گفته می شود. به روغن های طبیعی حاصل از پرس سرد روغن بکر یا تصفیه نشده گفته می شود. روش دیگر پرس گرم است که طی آن علاوه بر وارد کردن فشار به دانه ها حرارت هم به آنها وارد می شود و پس از آن روغن بدست آمده تصفیه می شود. این نوع روغن به روغن تصفیه شده معروف است.

این دو نوع روغن علاوه بر نحوه استخراج در خواص و ویژگی ها نیز با هم تفاوت دارند. مثلا روغن بکر که نوع بهتری از روغن کنجد است تقریبا تمام خواص دانه های کنجد بعلاوه بو و مزه آن را دارد. کسانی که می خواهند از تمام خواص کنجد بهره مند شده و از بو و مزه آن نیز استفاده کنند این روغن برایشان بسیار مناسب است. روغن کنجد بکر به روشی کاملا طبیعی استخراج می شود. در فرآیند روغن گیری کنجد دمای دانه ها افزایش داده نمی شود و در فرآیند از هیچ ماده شیمیایی و روش خاص صنعتی هم استفاده نمی شود. تنها با استفاده از فشار زیاد روغن دانه های از آنها خارج شده و مورد استفاده قرار می گیرد. در مصارف درمانی و طبی هم که از روغن کنجد سخن به میان آمده است منظور همین روغن بکر است.

در مقابل، روغن کنجد تصفیه شده است که بو و مزه دانه های کنجد را ندارد. در فرآیند روغن گیری  این نوع از روغن بعضا از مواد شیمیایی یا ترکیبات صنعتی برای تصفیه روغن استفاده می شود که باعث از بین بردن بو و طعم کنجد می شود. به خاطر استفاده از این مواد و از بین رفت بوی کنجد از روغن است که به آن روغن تصفیه شده گفته می شود. در کنار بو و طعم بخشی از خواص کنجد هم از روغن گرفته می شود که این اصلا خوب نیست. کسانی که به طعم کنجد تمایل ندارند می توانند از این نوع روغن کنجد استفاده کنند. البته که روغن کنجد تصفیه شده دیگر آن خواص درمانی ویژه را ندارد و تنها یک روغن مایع مصرفی است.

باید بدانید که در مطالب طبی و پزشکی وقتی توصیه به مصرف روغن کنجد می شوید منظور روغن کنجد بکر و خالص است که خواص کنجد در آن وجود دارد. برای این کار نباید از روغن تصفیه شده استفاده کنید که به نوعی تفاله روغن کنجد است و خواص آن از دست رفته است.

روغن ارده کنجد و روغن کنجد چه تفاوتی دارند؟

خب تا اینجا به خوبی با دانه های کنجد، روغن کنجد، خمیر ارده و روغن ارده کنجد آشنا شدید و فهمیدید که هر یک از آنها دقیقا چه هستند. پس دیگر می توانید تفاوت های آنها را نیز متوجه شوید. اما با این حال ما برای درک بهتر موضوع کمی بیشتر در مورد تفاوت های روغن ارده با روغن کنجد توضیح می دهیم.

– منبع استحصال

اصلی ترین تفاوت روغن کنجد و روغن ارده در منبع استحصال آنهاست. به این معنی که منبع و محل تولید و استحصال این دو روغن با هم تفاوت دارد. اگرچه هر دو روغن فرآورده ای از کنجد هستند اما در مرحله آخر روغن گیری این دو با هم تفاوت پیدا می کنند. روغن کنجد از دانه های خام کنجد بدست می آید که آن هم در دو نوع است. اما روغن ارده از خمیر ارده بدست می آید که همان یک نوع بکر است. پس منبع استحصال یکی کنجد و دیگری ارده است.

– نحوه تولید

تولید این دو روغن هم با هم تفاوت دارد. روغن کنجد با ایجاد فشار روی دانه ها بدست می آید. یعنی دانه های کنجد زیر دستگاه پرس قرار می گیرند تا روغن شان استخراج شود. اما در روغن ارده کنجد پیش از آن که قرارگیری دانه ها در زیر دستگاه پرس هم حرارت می بینند (تفت داده می شوند) و هم آسیاب می شوند. این دو عملیات باعث می شود روغن حاصل به کلی با روغن کنجد تفاوت داشته باشد.

– خواص و ویژگی ها

همانطور که منبع تولید دو روغن با هم تفاوت دارد خواص و ویژگی های آنها هم با هم متفاوت خواهد بود. اگرچه به دلیل این که هر دو فرآورده ای از کنجد هستند هر دو خیلی از خواص کنجد را به صورت مشابه دارند اما در برخی جزئیات با هم تفاوت هایی دارند. اطبا و پزشکانی که توصیه به مصرف روغن سالم می کنند روغن ارده کنجد را ارجح به روغن کنجد می دانند. یعنی نظر دارند که روغن ارده خواص بیشتری از روغن کنجد داشته و برای مصرف (چه مصرف خوراکی و چه مصرف درمانی) بهتر است. حتی برخی می گویند روغن کنجد خواص اصلی کنجد را ندارد و این روغن ارده کنجد است که تمام خواص مورد نظر دانه های کنجد را در خود دارد.

شباهت های روغن کنجد و روغن ارده

وقتی تفاوت های روغن ارده و روغن کنجد ذکر شد بهتر است برخی از شباهت های این دو روغن هم گفته شود. همانطور که این دو تفاوت هایی دارند قطعا شباهت هایی نیز در آنها وجود دارد. چه بسا شباهت های این دو روغن بیشتر باشد چون به هر صورت هر جزء مشتقات کنجد هستند.

– بو و مزه

روغن ارده و روغن کنجد هر دو بو و مزه ای شبیه به هم دارند که این بو و مزه مربوط به دانه کنجد است. یعنی این روغن ها همان مزه کنجد را می دهند. شاید در جزئیات طعم این دو تفاوت هایی باشد اما برای عموم افراد این تفاوت طعم قابل درک نیست و همه آن را یکسان درک می کنند. بیشتر مردم مزه دو روغن را یکی می دانند و علت اصلی تنفر برخی از این روغن ها همین طعم طبیعی آن است.

– نقطه دود

می دانید که نقطه دود یک مولفه اساسی برای روغن های خوراکی مخصوصا روغن های سرخ کردنی است. روغن هایی که حین مصرف حرارت می بینند باید نقطه دود مناسبی داشته باشند تا روی حرارت مشکلی برای آنها ایجاد نشود. نقطه دود روغن کنجد ۲۳۲ درجه سانتی گراد است اما برای روغن ارده نقطه دود خاصی ذکر نشده است. با این حال به نظر نمی رسد نقطه دود روغن ارده تفاوت چندانی با نقطه دود روغن کنجد داشته باشد و احتمالا تا حد زیادی به هم نزدیک باشند.

– رنگ و ظاهر

رنگ و ظاهر روغن ارده و روغن کنجد هر دو تا حد زیادی شبیه به هم است. روغن ارده به رنگ زرد روشن و شفاف است و روغن کنجد هم تا حد زیادی همین ظاهر و رنگ را دارد. اگرچه ممکن است در جزئیات کمی با هم تفاوت داشته باشند. اما به هر صورت برای عموم مردم این دو ظاهر یکسانی دارند.

روغن ارده بهتر است یا روغن کنجد؟

با تمام توضیحات ارائه شده حالا یک سوال ایجاد می شود که کدام یک از این دو روغن بهتر است. روغن ارده بهتر و مناسب تر است یا روغن کنجد؟ پاسخ تا حد زیادی مشخص است. اگرچه هر دو روغن از دانه های طبیعی کنجد استخراج می شوند و تا حد زیادی خواص یکسانی دارند اما روغن ارده بهتر و سالم تر از روغن کنجد است. البته در موضوع سلامت منظور از روغن کنجد سالم روغن کنجد بکر است. چراکه روغن کنجد بکر است که به روش سالم و بدون مواد شیمیایی تولید می شود. با این حال می گوییم که روغن ارده بهتر از روغن کنجد بکر است.

تفاوت روغن ارده و روغن کنجد

در منابع طبی گفته شده روغن ارده به دلیل آن فرآیند تفت دادن و آسیاب کردن خواص کامل کنجد را پیدا کرده و برای مصرف انسان آماده شده است. در حالی که روغن کنجد به نوعی همچنان خام است و برای مصرف انسان آن خواص و سلامت مورد نظر را ندارد. به هر صورت آنطور که اطبا می گویند روغن ارده بهتر از روغن کنجد است. اما باید یک نکته را در نظر داشته باشید که این بهتر یا بدتر بودن در میان دو روغن تنها مختص این دو روغن است. هر دو روغن خوب است اما روغن ارده بهتر است.

اگر قرار باید شما از روغن های تراریخته و صنعتی که به روش های شیمیایی تولید می شوند استفاده کنید صد درصد بهتر است که روغن کنجد را مورد استفاده قرار دهید. طبیعتا روغن کنجد خواص و سلامت بسیار بیشتری از روغن های شیمیایی و صنعتی دارد.

مشاهده کردید که چه تفاوت ها و شباهت هایی میان روغن کنجد و روغن ارده کنجد وجود دارد. همچنین با خواص هر دو روغن آشنا شدید و دانستید که کدام یک از این روغن ها برای مصرف شما مناسب تر است. در پایان به شما توصیه می کنیم که برای حفظ سلامت خود و فرزندان تان از روغن های طبیعی و سالم داتام استفاده کنید. ما در داتام تلاش می کنیم روغن های سالم و خالص برای شما تهیه کنیم و آنها را با قیمتی مناسب در اختیار شما مشتریان عزیز قرار دهیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *