خواص و فواید درمانی روغن کنجد از منظر طب سنتی

بیشتر کسانی که علاقه مند به استفاده از روغن کنجد یا دیگر روغن های طبیعی هستند طرفدار طب سنتی هستند و بر پایه نظرات حکما و اطباء طب سنتی است که می خواهند روغن کنجد را جایگزین روغن های مایع کارخانه ای کنند. از این جهت لازم است بررسی جامع و دقیقی در مورد نظر طب سنتی روی روغن کنجد انجام شده و نتیجه آن در اختیار علاقه مندان قرار گیرد. 

ما با اطلاع از این موضوع پس از بررسی گسترده نظر اطباء طب سنتی در مورد روغن کنجد و مطالب منتشر شده توسط فعالین این حوزه نتیجه را به صورت مطلبی جامع در اینجا در اختیار مخاطبین قرار داده ایم. اگر علاقه مند به اطلاع از خواص روغن کنجد در طب سنتی هستید حتما این مطلب آموزشی را مطالعه نمایید.

کنجد پادشاه دانه ها؛ روغن کنجد ملکه روغن ها

کنجد در فارسی «سمسم» نام دارد یکی از قدیمی ترین گیاهان روغنی در دنیا است که در میان دیگر دانه های گیاهی همچون پادشاه است. لذا روغن کنجد هم در میان روغن های خوراکی به ملکه روغن ها مشهور شده است. این نشان می دهد هم دانه کنجد و هم روغن آن از ارزش و اعتبار بالایی در میان دانه های روغنی برخوردار هستند که این جایگاه به جهت خواص و فواید بی شمار دانه کنجد است که به روغن کنجد هم منتقل می شود.

کنجد و روغن کنجد از صدها یا هزاران سال قبل در طب سنتی معرفی شده و فواید بسیاری برای آن مطرح شده است. حکما گذشته کنجد را گیاهی ویژه دانسته و آن را برای درمان خیلی از بیماری ها و مشکلات جسمی پیشنهاد کرده اند. اما این تنها به طب سنتی خلاصه نمی شود. 

نظر فعالیت طب کلاسیک هم روی کنجد و روغن کنجد مثبت است. در مورد فواید و خواص روغن کنجد برخلاف دیگر موضوعات هیچ اختلافی میان طب سنتی و طب کلاسیک وجود ندارد و فعالیت هر دو طب اتفاق نظر دارند که کنجد و روغن کنجد پرخاصیت است و برای حفظ سلامتی و حتی درمان بیماری ها باید این دانه و روغن آن را در سبد غذایی خود بگنجانیم.

فواید فوق العاده روغن کنجد

مهم ترین خواص و ویژگی های کنجد و روغن کنجد در طب سنتی

در منابع طب ایرانی طبع کنجد گرم و تر شناخته شده است و برای آن ویژگی صالح الکیموس ذکر شده است. در منابع یا نظر اساتید طب سنتی خواص درمانی بسیاری برای کنجد ذکر شده که همه آنها در روغن آن نیز وجود دارد. در این بخش برخی از خواص و ویژگی های روغن کنجد برای حفظ سلامتی و درمان بیماری ها از نظر طب سنتی و فعالین آن معرفی شده است. 

– غذا (غذائیت)

کنجد و روغن کنجد از منظر طب سنتی غذا هستند یعنی ویژگی غذائیت آنها در حد بالایی قرار دارد و مصرف آن صرف سوخت و ساز بدن شده و به رشد آن کمک می کند. در مقابل غذا، دوا قرار دارد که ویژگی درمان کنندگی آن در حد بالایی می باشد و صرفا برای درمان بیماری ها است و به رشد بدن کمک نمی کند. غذا بودن روغن کنجد باعث شده بتوان از آن برای کسب انرژی روزانه استفاده کرد و نیاز روزانه بدن را با مصرف حجم کمی از آن تامین نمود. برخی از ویژگی های کنجد و روغن کنجد که مرتبط با غذائیت آن است به شرح زیر می باشد.

  • قوی کردن عضلات بدون ایجاد چاقی
  • درمان پوکی استخوان و بیماری های مرتبط با استخوان 
  • قوی کردن مغز استخوان
  • درمان آسیب های پوستی

کنجد کم حجم و پرانرژی است لذا برای کارگران، ورزشکاران و کسانی که کارهای بدنی زیاد انجام می دهند بسیار مناسب است. همچنین برای افراد دارای کارهای فکری هم کنجد غذای مناسبی است. حتی در گذشته برای ایجاد قوت در سربازان از کنجد در جیره آنها استفاده می شد. مصرف روزی یک قاشق دانه کنجد یا روغن کنجد نیاز کل روز را تامین می کند.

– مُلَیِّن (نرم کننده)

کنجد و روغن کنجد به دلیل داشتن طبع گرم و تر نرم کننده خشکی های بدن هستند و مصرف آنها باعث می شود مزاج فرد به سمت رطوبت و تری میل کند. این باعث می شود خشکی بدن رفع شده و رطوبت جایگزین آن شود. در نتیجه مصرف روغن کنجد فرد شاهد نرم شدن روده و رفع یبوست می شود. برخی از خواص ملینی کنجد عبارت است از:

  • نرم و روان کننده شکم (رفع یبوست)
  • نرم کننده خشکی و خشونت حلق (خشونت صدا)
  • درمان سرفه های ناشی از خشکی 
  • خارج کردن اخلاط سوخته و مواد سوداوری از روده ها (به خاطر ملین بودن)
  • چاق کننده (رشد گوشت در بدن)
  • ضد تشنج های ناشی از خشکی
  • درمان افسردگی سوداوی

– چربی سالم

روغن کنجد جزء معدود روغن های گیاهی است که برای چربی خون مفید است. روغن چربی گرم و سالمی است که کلسترول را افزایش نمی دهد. طبق نظر اساتید طب سنتی این به لطیف بودن روغن کنجد بر می گردد. در عین حال روغن کنجد بیماری تری گلیسیرید بالا را هم درمان می کند. در ادامه فهرست خواص روغن کنجد که با چربی خون مرتبط است ذکر شد است.

  • افزایش دهنده کلسترول خوب خون
  • کاهش دهنده کلسترول بد خون
  • درمان بیماری تری گلیسیرید بالا (با کاهش آن)
  • جلوگیری از بسته شدن عروق
  • جلوگیری از بروز سکته قلبی

فواید روغن کنجد در مورد چربی خون حتی از نظر طب کلاسیک نیز تایید شده است.

روغن کنجد؛ نرم کننده پوست و مناسب برای ماساژ

– نرم کننده موضعی (پوست و اندام ها)

ویژگی ملین بودن روغن کنجد تنها از طریق خوراکی بدست نمی آید. مصرف موضعی روغن کنجد روی پوست به صورت مالشی (روغن مالی) به نرم شدن پوست و اندام های مورد نظر کمک می کند. در اینجا برخی از خواص مالشی روغن کنجد معرفی شده است. 

  • نرم و لطیف کردن پوست صورت
  • ایجاد شفافیت، شادابی و نشاط در پوست (جوان سازی) 
  • رفع سیاهی دور چشم
  • رفع کننده آسیب های پوستی حاصل از سوختگی
  • تحلیل برنده ورم های گرم
  • جلوگیری از ایجاد تاول و تسکین درد (پس از سوختگی)
  • نرم کردن مفاصل و از بین بردن صدای آن
  • بهبود ترک پاشنه پا 

دیگر خواص دانه و روغن کنجد از منظر طب سنتی

در بخش قبل مهم ترین فواید درمانی دانه و روغن کنجد از نظر طب سنتی به صورت دسته بندی شده ذکر شد. حال در این بخش دیگر خواص به صورت کلی و بدون دسته بندی معرفی شده اند.

  • درمان زخم عفونی ریه
  • خرد و ریز کردن سنگ کلیه و کمک به خروج آن (مداومت در مصرف)
  • تقویت قوه باه (جنسی) در ترکیب با بذر کتان
  • کمک به درمان کم خونی

نکات مفید بر اساس طب سنتی ایران در مورد کنجد و روغن کنجد

برای بهره مندی از خواص و ویژگی های کنجد یا روغن آن بهتر است به این نکات جانبی توجه داشته باشید تا هم بتوانید از بیشینه خواص آن استفاده کنید و هم از عوارض احتمالی آن در امان باشید.

  • روغن کنجد طبع گرم و تر دارد و به بدن رطوبت می دهد.
  • تمام خواص کنجد در مشتقات آن مثل روغن کنجد، ارده، حلوا و … وجود دارد. لذا برای بهره مندی از خواص و فواید کنجد می توان از مشتقات آن نیز استفاده کرد.
  • مصرف مداوم و روزانه کنجد به میزان یک قاشق (یا مشتقات آن) نیاز بدن در کل روز را تامین می کند.
  • زنان باردار جهت مصرف کنجد و مشتقات آن باید احتیاط کنند و با طبیب حاذق مشورت نمایند.
  • جهت کاهش زیان احتمالی کنجد می توان آن را بامصلح اش که عسل است استفاده کرد. 
  • روغن کنجد به دلیل حرارت پذیری بالا برای سرخ کردن غذا مناسب می باشد

جمع بندی

کنجد گیاهی جادویی در طب سنتی ایرانی است که خواص بی شمار آن در گیاه، دانه، روغن و مشتقات دیگر آن وجود دارد. با مصرف هر یک از مشتقات کنجد از جمله روغن کنجد به صورت خوراکی یا مالشی می توان از این فواید اعجاب آور بهره مند شد. 

با توجه به این خواص درمانی بسیاری که در روغن کنجد وجود دارد شرکت داتام، تولیدکننده سالم ترین روغن های خوراکی در تولید روغن مخصوص سرخ کردنی خانوار خود از روغن کنجد سالم و طبیعی استفاده کرده تا در حفظ سلامت خانوارهای ایرانی موثر باشد.  

منابع: برنامه انارستان، حکیم خیراندیش، حکیم خیراندیش

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *