روش های جایگزین برای سرخ کردن غذا

غذاهای سرخ کردنی به دلیل طعم فوق ‌العاده ‌ای که دارند بسیار مورد توجه افراد قرار می گیرند. به گونه ‌ای که همه ما در طول زندگی خود حتماً مصرف این دسته از غذاها را تجربه کرده ایم. اما باید بدانید که این غذاهای سرخ کردنی در کنار مزایایی که دارند، دارای معایب زیادی نیز هستند که مهمترین آنها به خطر انداختن سلامت فردی است. تحقیقات انجام شده بر روی افرادی که از غذاهای سرخ کردنی استفاده می کنند، صحت این مدعا را اثبات می کند.  

طبق آمار وزارت بهداشت، درصد بیماری ‌های قلبی و عروقی در بین افرادی که از غذاهای سرخ کردنی استفاده می کنند، به شدت در حال افزایش است و این موضوع آحاد جامعه را مجبور کرده تا به دنبال راه حلی برای خوردن غذاهای سالم‌ تر باشند. خبر خوش این است که جایگزین ‌های سالم و خوشمزه ‌ای برای سرخ کردن مواد غذایی وجود دارد که با استفاده از آن می توان غذاهایی ترد، خوشمزه و مغذی تری را تهیه کرد. روش ‌هایی که‌ پخت و پز غذا را برای شما لذت بخش تر و طعم آن را دلچسب تر می کند.

در این مقاله، ۵ روش عالی برای جایگزین کردنِ سرخ شدن مواد غذایی به شما معرفی می‌کنیم تا در مسیر سلامتی قدم بردارید و از خوردن غذاهای خوشمزه لذت ببرید.

برترین روش های جایگزین برای غذاهای سرخ کردنی

در حال حاضر غذاهای فست فودی و سرخ کردنی به دلیل ظاهری زیبا، خوشمزه بودن و زود آماده شدن، با استقبال زیادی روبرو شده است. اما همانطور که می دانید عوارض مصرف این نوع غذاها بسیار بالاست و حتی در بعضی از افراد ممکن است به مرگ منتهی شود. از این رو در صدد برطرف کردن این مشکل (کاهش مصرف غذاهای سرخ کردنی) برآمدیم تا به کمک دیگر روش ها، بهترین جایگزین برای سرخ کردن مواد غذایی را بدست آورید. روش هایی که هر یک به نوبه خود علاوه بر حفظ سلامتی فرد، می تواند لذت مصرف یک غذای خوشمزه را نیز برای شما به ارمغان بیاورد.

۱. هواپز (سرخ کردن با هوا)

هواپز اساساً نسخه سالم ‌تری نسبت به سرخ کردن مواد غذایی با روغن است. در این روش به جای پختن غذا به وسیله غوطه ور کردن مواد غذایی در روغن داغ، تنها آن را با هوا طبخ می دهید. این عمل در نهایت بافت خوشمزه و تردی را برای غذا ایجاد می‌ کند. روش کار به این صورت است که با قرار گرفتن مواد غذایی در ظرف هواپز، هوا در اطراف غذا شروع به چرخیدن می کند. المنت ‌های گرمایشی که در قسمت بالایی هواپز قرار دارند، به کمک یک فن بزرگ و قدرتمند گردش هوای گرم را در کل محفظه دستگاه انجام می دهند و باعث طبخ غذا می ‌شوند.

غذاهایی که با استفاده از هواپز می شود طبخ داد، تقریباً نامحدود هستند. از جمله آنها می توان به سبزیجات سرخ شده (مثل قارچ و گل کلم) و غذاهای پروتئینی (مثل گوشت، استیک، همبرگر و حتی دنده) اشاره کرد. این روش همچنین می تواند امکان گرم کردن مجددِ غذاهای مانده را نیز برای شما فراهم آورد.

۲. بخارپز (پختن با بخار)

ویتامین ‌ها و پروتئین های موجود در مواد غذایی به‌ هر بهانه ‌ای قصد خروج از غذاها را دارند. از طرفی بدن ما نیز برای سالم ماندن و زندگی بهتر، نیاز به انواع ویتامین ‌ها و پروتئین ها دارد. این مسئله باعث می شود تا ما غذاهایمان را به‌ شیوه ای آماده کنیم که کمترین خروج ویتامین ‌ها و مواد مغذی را داشته باشند. یکی از بهترین روش ها، بخارپز کردن مواد غذایی است که بدون نیاز به روغن، با وسواس بیشتری جلوی خروج مواد مغذی را می‌ گیرد.

شما می‌ توانید غذاهای خوشمزه و متنوعی مثل سوپ، کیک، مرغ شکم پر و … را به ‌روش بخارپز تهیه کنید. همچنین می ‌توانید غذاهای رژیمی و گیاهی را به این شیوه آماده کنید. در روش بخارپز، ساختار شیمیایی مواد غذایی حفظ می شود و ویتامین ‌ها و پروتئین های آن تا حد زیادی باقی می ماند.

به یاد داشته باشید مواد غذایی پروتئینی مثل گوشت، مرغ و ماهی اگر به‌ طور ساده بخارپز شوند، طعم خوشایندی نخواهند داشت. به همین منظور برای خوش طمع کردن آنها نیاز است که چند ساعتی قبل از بخارپز شدن، به وسیله طعم دهنده هایی مثل آویشن، جعفری، آبلیمو، سس، روغن زیتون، انواع فلفل و … طعم ‌دارشان کنید. پس از این کار، به کمک دستگاه بخارپز برقی و یا خانگی می توانید خیلی راحت و بی ‌دردسر، غذای سالمی را برای خود و خانواده تهیه کنید.

اگر دستگاه بخارپز برقی ندارید، می توانید از یک آبکش کمک بگیرید. به این صورت که آبکش را روی یک قابلمه مناسب قرار دهید و تا نیمه آن را پر از آب کنید. سپس مواد غذایی مورد نیاز را داخل آبکش بریزید و درب قابلمه را ببندید. شعله‌ی گاز را در حالت ملایم قرار دهید تا غذای شما بخارپز شود.

۳. تابه پز (پختن سریع در تابه)

ماهیتابه یک انتخاب ایده‌آل برای پخت و پز سالم و غذای کم ‌چرب محسوب می شود. چراکه معمولاً این روش از تهیه غذا، نیاز‌ به روغن کمی دارد. به بیان دیگر وقتی مواد غذایی در فضای بسته ماهیتابه قرار می‌ گیرند، با گرم شدن، رطوبت خود را آزاد می‌ کنند و به صورت بخار در می ‌آیند. این بخار، در مجاورت مواد غذایی متراکم شده و با برخورد به درب تابه و بازگشت مجدد به فضای داخلی، باعث پخت و پز ملایم و آب‌پز شدن غذا می ‌شود.

سرخ کردن غذا با روغن کم

برای استفاده از این روش باید از تابه و مواد غذایی باکیفیت استفاده کنید. همچنین باید حجم و ضخامت مواد غذایی را به طور یکسان در نظر بگیرید تا پخت یکنواختی داشته باشید. یعنی فضای خالی برای گردش بخار در داخل تابه را مد نظر بگیرید. به هر ترتیب حرارت تابه باید به صورت ملایم و یکنواخت باشد تا این حرارت بتواند به طور همزمان به تمام قسمت ‌های غذا برسد. این شرایط باعث ایجاد رنگ طلایی و ظاهری سرخ‌ شده و جذاب برای غذای شما می شود.

۴. کباب پز (کباب کردن)

کباب کردن یکی از روش ‌های ایده آلِ پخت و پز است که طرفداران زیادی دارد. این شیوه به شما کمک می‌ کند تا بدون نیاز به غوطه‌ور کردن مواد غذایی در روغن، به طعم بی‌ نظیرِ دودی دست پیدا کنید. کباب پز برای افرادی که به دنبال غذای سالم، کم چرب و طعم‌ های هیجان انگیز هستند، بسیار مناسب است.

کباب کردن به دلیل حرارت بالا و تماس مستقیم غذا با سطح داغ، طعم دودی و کاراملی بی ‌نظیری به مواد غذایی می‌ دهد. از طرفی چربی ‌های اضافی را از مواد غذایی خارج می کند که به همین دلیل می بینید غذاهای پخته شده به این روش، چربی های کمتری را دارند و برای سلامتی بدن مفیدتر هستند.

این شیوه برای پخت انواع مواد غذایی مثل گوشت قرمز، گوشت سفید (مرغ و ماهی)، سبزیجات و حتی میوه ‌ها مناسب است. فرقی هم نمی‌ کند که از کباب‌پز در فضای باز استفاده می کنید و یا اینکه از تابه گریل اجاق گاز در فضای بسته استفاده می کنید. این روش، طعم منحصر به فردی به انواع گوشت، سبزیجات و میوه‌ ها می دهد، به گونه ای که حتی افرادی که به دلیل بیماری میلی به غذا خوردن ندارند را نیز تحریک می کند و اشتهاء آنها را برای غذا خوردن باز می کند.

۵. فر پز (پختن در فر)

در سالهای اخیر آشپزخانه ایرانیان بیش از پیش شاهد انواع دستگاه فر (فرهای اجاق گاز، مایکروفر) شده است، تا حدی که این محصول را برای خانوارها به یک کالای ضروری تبدیل کرده است. از جمله دلایل این اتفاق می تواند پخت و پز سریع، راحت، تنوع در آشپزی، جلوه بخشیدن به نمای آشپزخانه و … باشد.

پخت و پز در فر روشی مناسب و کاربردی برای جایگزین کردنِ سرخ کردنی های عمیق است. در این شیوه مواد غذایی با هوای گرم و خشک درون فر احاطه می ‌شود و فرآیند طبخ غذا انجام می‌ گیرد. طبخی که نتیجه آن بافتی ترد و بدون نیاز به روغن زیاد را برای غذای شما به همراه خواهد داشت. طبخ مرغ بریان، مرغ شکم پر، سیب زمینی، کیک، لازانیا و … از جمله غذاها و دسرهایی هستند که دستگاه فر با ایجاد ظاهری زیبا و طعمی لذیذ می تواند به شما تحویل دهد.

اگر شما جزو آشپزهای خوب باشید می دانید که زمان، نوع پخت، میزان روغن و میزان حرارت جزو فاکتورهای مهمی هستند که در طبخ غذا باید در نظر گرفته شود. در بین این موارد، فاکتور زمان به دلیل مشغله های روزافزون افراد، بسیار حائز اهمیت است. به طوری که کمتر کسی را می بینیم که حوصله انتظار و معطل شدن برای صرف غذا را داشته باشد. اینجاست که از یک آشپز خوب انتظار می رود علاوه بر پخت غذای لذیذ و خوشمزه، سرعت را نیز سرلوحه کار خود قرار دهد.

فرهای موجود در بازار به واسطه برنامه های هوشمندی که در آن تعبیه شده اند، دارای سیستم توزیع دما و بروز حرارت به صورت یکپارچه هستند که می توانند انواع غذا را به سرعت برای شما آماده کنند. این فرها توانایی و قابلیت آماده کردن انواع شیرینی، دسر، غذاهای جدید و متنوع، و حتی غذاهای رژیمی با روغن کم را دارند. شما با تنظیم زمان دستگاه فر، می توانید به دیگر کارهای خود مشغول شوید و در موعد مقرر غذای خود را از آن تحویل بگیرید.  

جمع بندی

غذاهای سرخ کردنی همانطور علیرغم مزه خوب و دلپذیری که دارند می توانند برای سلامت انسان زیان بخش باشند. با استفاده از روش های جایگزین سرخ کردن می توان مواد غذایی را تا حد زیادی خوشمزه و لذیذ طبخ کرد و در عین حال از مضرات غذای سرخ کردنی در امان بود. 

در پایان لازم به ذکر است که شرکت داتام یکی از تولیدکنندگان روغن خوراکی مایع است که روغن سرخ کردنی آن از بهترین دانه های گیاهی کنجد، کانولا و آفتابگردان تولید شده و در اختیار هم میهنان عزیز قرار می گیرد. برای طبخ غذای خوشمزه و سالم پیشنهاد ما به شما روغن سرخ کردنی داتام است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *