همانطور که مطلع هستید وجود چربی در کبد امری طبیعی محسوب می شود، اما اگر این چربی به بیش از ۵ تا ۱۰ درصد از کل وزن کبد برسد، فرد دچار پدیده ای به نام کبد چرب شده است. این پدیده در ابتدا نشانه خاصی ندارد اما به مرور زمان با پیشروی مرموزانه، باعث سوء هاضمه در شخص می شود.
از آنجایی که روغن های خوراکی جزو محصولات پرمصرف و همیشگی در بین وعده های غذایی افراد است و اغلب این روغن ها نیز دارای چربی های مضر هستند؛ می توان علت اصلی پیدایش کبد چرب را مصرف همین روغن ها دانست. البته دلایل دیگری مثل مصرف الکل، انواع فست فود، انواع دارو، غذاهای پرچرب، چاقی و … نیز هستند که تمام این عوامل دست به دست هم می دهند تا فرد دچار عارضه کبد چرب شود.
بنابراین عارضه کبد چرب، جزو چالش هایی است که بین افراد مختلف در حال افزایش است و تنها راه مقابله با آن نیز اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی است. نقش روغن در تغذیه، یکی از اصلی ترین راهکارها برای کنترل این بیماری است. یعنی شما با کاهش یا توقف مصرف چربی های مضر و جایگزین کردن چربی های مفید و ضرور، می توانید این بیماری را به زانو در بیاورید.
ما در این مقاله قصد داریم ۴ مورد از برترین روغن ها گیاهی برای درمان کبد چرب را به شما معرفی کنیم تا با مصرف این روغن ها به جنگ با عارضه کبد چرب بروید.
کبد چرب چیست؟
کبد چرب (به انگلیسی Fatty Liver) بیماری است که به واسطه آن چربی در کبد رسوب می کند و باعث ایجاد اختلال در عملکرد طبیعی آن می شود. بیماری کبد چرب به دلایل مختلفی ایجاد می شود که مهم ترین آن رژیم غذایی ناسالم و مصرف زیاد روغن و چربی است.
به طور دقیق تر مصرف زیاد غذاهای چرب و چربی های اشباع تاثیر زیادی روی چرب شدن کبد دارد. با این اوصاف برای بهبود و درمان کبد چرب باید مصرف روغن های دارای چربی اشباع بالا را کاهش داد و روغن های دارای چربی اشباع پایین را جایگزین آنها کرد.
علاوه بر این می توان از روغن های دارای چربی غیراشباع استفاده کرد که تاثیر مستقیمی روی چربی کبد دارد و باعث پایین آمدن گرید کبد چرب می شود.
بهترین راهکار برای مقابله با بیماری کبد چرب
طبق بررسی و مطالعات فراوان، محققین به این نتیجه رسیدند که رسوب چربی در کبد افراد، با افزایش سن آنها ارتباط مستقیمی دارد. بر همین اساس احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب در افراد مسن تر بیشتر است. اما امروزه با توجه به تغییر سبک زندگی ها و خوردن غذاهای فست فودی و سرخ کردنی، می بینیم که این عارضه در بین جوان ترها نیز اتفاق می افتد.
حال سؤال اینجاست! برای اینکه در سنین بالاتر دچار عارضه کبدچرب نشویم چه کار باید کرد؟ و یا اگر جزو افرادی هستیم که دچار بیماری کبدچرب هستیم، برای درمان آن باید چه کار کنیم؟
اگر می خواهید این بیماری را درمان کنید، بدانید که قدم اول در این راه تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی است. به بیان دیگر باید حدالامکان از مصرف محصولات حاوی کربوهیدرات، قند و چربی های مضر پرهیز کنید و در عوض مصرف سبزیجات، فیبر و پروتئین را افزایش دهید. حتماً می دانید که حذف چربی از برنامه غذایی، روشی کاملاً غلط است، زیرا روغن ها منبع مهمی از اسیدهای چرب هستند که برای بدن ضرورت دارند.
اما می توانید به جای مصرف روغن های مضر (که دارای کرسترول و اسیدهای چرب اشباع هستند)، از روغن های مفید (که دارای چربی های مفید و اسیدهای چرب غیراشباع هستند) استفاده کنید.
بهترین روغن های خوراکی برای کبد چرب
همانطور که در بالا اشاره شد حذف روغن از رژیم غذایی، امری کاملاً اشتباه است. اما نکته اینجاست که باید چه نوع روغن هایی را در طول زندگی مصرف کنیم تا دچار معضل کبدچرب نشویم؟ جواب سؤال کاملاً روشن است. استفاده از روغن های گیاهی و طبیعی که کلسترول بد (LDL) را کاهش دهند و کلسترول خوب (HDL) را افزایش دهند.
بنابراین روغن هایی که برای بیماری کبد چرب مؤثر هستند عبارتند از:
۱. روغن زیتون
کبد یکی از بزرگترین اندام های داخلی و مهم بدن محسوب می شود که به کارخانه تصفیه سازی معروف است. این کبد گاهی اوقات به دلیل تغذیه نامناسب دچار تجمع چربی می شود و فرد را به عارضه کبد چرب مبتلا می کند. بدین ترتیب بیماری کبد چرب بر اثر تجمع بیش از حد چربی در سلول های کبدی ایجاد می شود. حال اگر این بیماری درمان نشود، منجر به نارسایی کبد و سیروز کبدی خواهد شد.
روغن زیتون یکی از مواد مؤثر برای پاکسازی کبد است. این روغن به خصوص نوع فرابکر آن، غنی از آنتی اکسیدان ها است و به پاکسازی کبد از سموم کمک می کند. مطالعات نشان داده است که روغن زیتون با کاهش تری گلیسیرید (نوعی چربی) در کبد، به بهبود و درمان کبد چرب کمک می کند. از طرفی ترکیبات موجود در این روغن از سلول های کبدی نیز در برابر انواع آسیب ها محافظت می کند.
۲. روغن کنجد
روغن کنجد حاوی مواد مفیدی مثل ویتامین E و K، اسید چرب اولئیک و لینولئیک، املاح معدنی آهن، مس، منیزیوم و کلسیوم برای بدن است. بیش از ۸۰ درصد از این روغن را اسیدهای چرب غیر اشباع تشکیل می دهند که خاصیت ضد التهابی را برای این روغن فراهم می کند. به همین دلیل وجود ترکیبات ضد التهابی نظیر سسامین و سسامولین در روغن کنجد، می تواند به کاهش التهاب کبد در افراد مبتلا به کبد چرب کمک کند.
هرچه رنگ روغن کنجد تیره تر باشد، آنتی اکسیدان آن نیز بیشتر است. از این رو آنتی اکسیدان های موجود در روغن کنجد مثل ویتامین E، می توانند از سلول های کبد در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت کنند. این موضوع علی الخصوص برای افراد مبتلا به کبدچرب که در معرض خطر بیشتری از آسیب کبدی هستند، بسیار مهم است.
از طرفی روغن کنجد می تواند به بهبود عملکرد آنزیم های کبدی و همچنین کاهش سطح چربی کبد نیز کمک کند. این امر برای افراد مبتلا به کبد چرب بسیار مهم و ضروری است.
۳. روغن کانولا
روغن کانولا به دلیل وجود مواد مغذی و مفید زیاد، علاوه بر کبد، برای بیماری های دیگری مثل قلب و عروق نیز مؤثر است. روغن کانولا فاقد کلسترول است و کمترین میزان از چربی های اشباع را در خود جای داده است. بنابراین از جمله ویژگی های این روغن اسیدهای چرب غیراشباع تک و چندگانه مثل امگا ۳، ۶، ۹، ویتامین E ،K، اسید آلفا لینولئیک، لینولئیک و … است.
اسید آلفا لینولئیک جزو چربی های مفیدی است که کلسترول بد خون را کم کرده و از حملات قلبی محافظت می کند. اسید لینولئیک نیز اسید چربی است که حاوی امگا ۶ بوده و برای مغز و رشد نوزادان بسیار مناسب است. همچنین به دلیل وجود امگا۳، خواص ضد التهابی نیز دارد که برای افراد مبتلا به کبد چرب، مفید است. از دیگر ویژگی های روغن کانولا، نقطه دود بالای آن است که این روغن را برای پخت و پزهای در دما بالا نیز قابل استفاده می کند.
۴. روغن هسته انگور
اگر از طعم و بوی روغن زیتون خوشتان نمی آید اما به دنبال یک روغن سالم و مفید برای پخت و پز هستید، روغن هسته انگور گزینه بسیار مناسبی برای شماست. این روغن نه تنها طعم ملایم و بی بویی دارد، بلکه فواید بسیاری برای سلامتی، به ویژه برای افراد مبتلا به کبد چرب دارد. این روغن در برابر حرارت بالا بسیار مقاوم است و برای سرخ کردن و پخت و پز با حرارت زیاد مناسب است.
روغن هسته انگور سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند رزوراترول و پلی فنول است که به محافظت از سلول های کبد در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد کمک می کنند. این روغن به کاهش التهاب در بدن کمک می کند که برای افراد مبتلا به کبد چرب بسیار مفید است. مطالعات نشان داده است که روغن هسته انگور می تواند به بهبود عملکرد کبد و کاهش چربی های اضافی در آن کمک کند.
کلام آخر
کبد چرب به عنوان یک بیماری شایع، زندگی بسیاری از افراد را تحت تاثیر قرار داده است. یکی از سوالات مهمی که برای افراد مبتلا به کبد چرب مطرح است، انتخاب روغن مناسب برای پخت و پز است. روغن ها نقش مهمی در تغذیه افراد دارند. برخی از روغن ها می توانند به بهبود عملکرد کبد کمک کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به آن آسیب بزنند.
بنابراین انتخاب روغن مناسب برای افراد مبتلا به کبد چرب بسیار مهم است. روغن های زیتون فرابکر، کنجد تازه، کانولا و هسته انگور از بهترین گزینه ها برای کمک به درمان این بیماری محسوب می شوند.
اگر به دنبال برند معتبر روغن خوراکی هستید پیشنهاد ما روغن داتام است. روغن سرخ کردنی داتام از بهترین دانه های روغنی کنجد، کانولا و آفتابگردان تولید شده و برای مصارف خانگی از جمله سرخ کردن و پخت و پز بسیار مناسب است. برای خرید روغن سرخ کردنی داتام می توانید از طریق فروشگاه اقدام کنید.
بهترین روغن برای کبد چرب روغن زیتون که واقعا تاثیر زیادی در از بین بردن چربی رسوخ کرده در سلول های کبد دارد که از نظر علمی هم ثابت شده است. اما اگر دنبال بهترین روغن خوراکی برای کبد چرب باشید بر اساس نظر طب سنتی روغن حیوانی و روغن زرد خیلی خوبه و تاثیر خودش رو ثابت کرده.
تنها این روغن هایی که معرفی کردید روغن مناسب کبد چرب نیستند که خودتون هم نوشتید که هر روغن دارای چربی اشباع پایین یا چربی غیراشباع زیاد برای کبد چرب خوبه