روغن مایع تاریخ مصرف گذشته

گهگاه پیش می آید که بطری های بزرگ روغن خوراکی مایع برای مدتی طولانی در کابینت یا کمد می مانند و در سایه غفلت ما تاریخ انقضای آنها سر می رسد و یا حتی تاریخ مصرف آن می گذرد. یکسری افراد دل را به دریا می زنند و بدون توجه به عوارض احتمالی روغن فاسد شده را مصرف می کنند و یکسری افراد هم کلا از خیر آن می گذرند و بطری روغن را دور می اندازند. 

شما در مواجهه با این مشکل چه کاری انجام می دهید؟ اگر نمی دانید دقیقا باید چه کاری انجام دهید پس الان جای درستی قرار دارید. در این مطلب ما به همین سوال پاسخ داده ایم. ما جوانب مختلف موضوع را به دقت بررسی کرده ایم و راهکاری برای تشخیص سلامت روغن تاریخ گذشته ارائه نموده ایم تا به کمک آن بتوانید روغن های کهنه و قدیمی را مورد استفاده قرار دهید و در صورت خراب شدن روغن از آن استفاده های غیرخوراکی داشته باشید.

آیا می توان روغن مایع تاریخ گذشته را در غذا استفاده کرد؟

اگر روغن مایع علیرغم گذشتن تاریخ مصرف آن سالم باشد و فاسد نشده باشد همچنان می توان از آن در غذا استفاده کرد و آن را خورد. تاریخ مصرف روغن و بسیاری از مواد غذایی حدودی است و تا حد زیادی به شرایط نگهداری آن ماده غذایی بستگی دارد. به عنوان مثال همین روغن مایع اگر در شرایط محیطی مناسبی نگهداری شود نه تنها تا پایان تاریخ انقضا خراب نمی شود بلکه کمی بیشتر از آن نیز سلامت خود را حفظ می کند و خراب نمی شود.

اما در صورت عدم رعایت شرایط ایده آل نگهداری، ممکن است روغن حتی تا رسیدن تاریخ انقضا هم سالم نماند و زودتر از موعد خراب شود. این کاملا به نوع نگهداری روغن بستگی دارد. بسیاری از محصولات خوراکی دیگر هم شرایط مشابه به روغن خوراکی را دارند و تاریخ انقضای آنها به شرایط نگهداری بستگی دارد.

بنابراین برای استفاده از روغن خوراکی تاریخ مصرف گذشته در غذا یا خوردن آن ابتدا باید وضعیت سلامت روغن را بررسی کنید. اگر روغن سالم باشد می توان همچنان آن را در غذا بریزید ولی در صورت فاسد شدن روغن دیگر نباید آن را بخورید و باید به صورت غیرخوراکی آن را مصرف نمایید.

نشانه های تشخیص روغن خراب از روغن سالم

ما برای این که بتوانیم روغن سالم را از روغن فاسد و خراب تشخیص دهیم باید به ویژگی های روغن توجه داشته باشیم. چند ویژگی ظاهری در روغن ها وجود دارد که به کمک آنها می توان تشخیص داد که روغن مایع سالم است یا فاسد شده است. ویژگی و نشانه های مذکور به شرح زیر است.

  • تغییر بو و طعم (تند شدن روغن)
  • تغییر رنگ روغن (تیره شدن)
  • از دست دادن شفافیت و کدر شدن 
  • غلیظ شدن روغن و کاهش روانی آن
  • ایجاد کپک در آن

هر یک از موارد فوق یک نشانه برای شناسایی روغن فاسد شده است. اگر روغن شما حداقل دو مورد از ویژگی های فوق را داشته باشد یعنی خراب شده و در آستانه فساد است. تند شدن مزه روغن و ایجاد کپک نشان دهنده فساد قطعی روغن می باشد اما تغییر رنگ، کدر شدن یا غلیظ شدن به تنهایی به معنی فاسد شدن روغن نیستند.

با روغن مایع فاسد شده چه کاری می توان انجام داد؟

در بخش قبل به صورت کامل توضیح دادیم که ملاک ما برای خوردن یا نخوردن روغن تاریخ مصرف روی بطری آن نیست بلکه باید به سالم یا خراب بودن خود روغن توجه کرد. اگر روغن سالم باشد می توان آن را همچون گذشته در غذا مورد استفاده قرار داد. اما در صورت خراب شدن روغن دیگر امکان مصرف خوراکی آن وجود ندارد و باید از روغن به نحو غیرخوراکی استفاده کرد. اگر هم روغن خراب نشده اما به خاطر گذشت تاریخ انقضای آن رغبتی به خوردن آن ندارید می توانید از روش های زیر استفاده کنید.

نحوه استفاده از روغن خوراکی خراب شده

در اینجا چند روش غیرخوراکی به عنوان جایگزین مصرف خوراکی برای روغن های خراب شده ارائه شده است.

۱. روغن مالی پوست و مو (استفاده مالشی)

بهترین استفاده ای که می توان از روغن های خوراکی تاریخ مصرف گذشته انجام داد استفاده مالشی از آنها است. روغن های گیاهی و طبیعی مثل روغن کنجد، روغن زیتون، روغن بادام و … که در طب سنتی خواص درمانی و مالشی برای آنها مطرح شده است را می توان پس از گذشت تاریخ انقضای آنها به صورت مالشی مورد استفاده قرار داد.

درست است که تاریخ مصرف روغن گذشته است و نمی توان آن را خورد اما مالیدن آن به پوست و مو مشکلی ایجاد نمی کند. با روغن مالی اعضای بدن با این روغن ها می توان از خواص مالشی روغن های مذکور بیشترین استفاده را برد و سلامت پوست و مو را به ارمغان آورد. پر واضح است که خرابی روغن مورد استفاده برای ماساژ نباید به اندازه ای زیاد باشد که روغن کپک زده باشد یا از آن بوی بد منتشر شود. 

۲. ماساژ و چرب کردن پوست 

فارغ از نوع روغن خوراکی خراب شده می توان از آن برای چرب کردن پوست یا ماساژ استفاده کرد. برای ماساژ دادن بدن حتما به یک روغن جهت روان شدن امر ماساژ نیاز است. خب بهترین کار استفاده از روغن های طبیعی و درمانی است که البته هزینه آن هم کمی زیاد است.

اگر به صورت مداوم ماساژ انجام می دهید و درمان خاصی را از ماساژ انتظار ندارید برای کاهش هزینه می توانید از روغن خوراکی تاریخ مصرف گذشته جهت چرب کردن پوست و روان شدن ماساژ استفاده کنید. در عین حال کسانی که پوست خشکی دارند و مدام خشکه می زند می توانند به جای کرم یا چرب کننده پوست با مالیدن چنین روغن هایی پوست خود را چرب و نرم کنند.

۳. واکس و براق کننده کفش

روغن خراب می تواند برای شما به عنوان یک واکس یا براق کننده کفش عمل کند. اگر کفش های چرمی واکس خور دارید می توانید از روغن خوراکی خراب شده برای براق کردن آنها استفاده کنید و دیگر برای خرید واکس کفش هزینه نکنید. خوبی روغن این است که تفاوتی میان کفش مشکی و قهوه ای ندارد و برای براق کردن هر دو نوع کفش می توان از روغن استفاده کرد. 

۴. روان کننده در تاسیسات

در تاسیسات فنی و امور ساختمان موارد بسیاری وجود دارد که نیاز به روغن کاری دارند. برای این موارد می توان از روغن خوراکی فاسد شده استفاده کرد. لولای درب و پنجره ها، یاتاقان کولر آبی، موتورهای الکتریکی و بخش های مختلف ساختمان نیاز به روغن کاری دارند که می توانید برای آن ها از روغن خوراکی فاسد شده استفاده کنید. حتی می توان روغن فاسد شده را در روغن دان ریخت و در مواقع لزوم از آن استفاده کرد.

۵. دور ریختن روغن

اگر روغن مایع تاریخ گذشته به حدی خراب شده که بوی نامطبوع از آن استنشاق می شود یا در بطری روغن کپک ایجاد شده است دیگر نمی توان از آن روغن هیچ استفاده ای کرد و ناچار باید آن را دور بی اندازید. بطری روغن را سطل زباله بگذارید یا همراه زباله های بازیافتی به خارج از خانه منتقل کنید. روغن خراب را در سینک ظرفشویی خالی نکنید چون اینطور ممکن است زمینه ایجاد گرفتگی در لوله فاضلاب سینک آشپزخانه را در آینده به دنبال داشته باشد. 

عوارض استفاده از روغن مایع تاریخ مصرف گذشته

روغن مایع هم همچون دیگر مواد غذایی با گذشت تاریخ انقضای آن فاسد می شود و در صورت مصرف آن ممکن است باعث ایجاد مسمومیت غذایی و بروز مشکلات گوارشی برای انسان شود. مسمومیت گوارشی در موارد ساده اسهال، دل پیچه، حالت تهوع و استفراغ ایجاد می کند و در موارد جدی تر عوارضی همچون سردرد، سرگیجه، تب و لرز نیز به دنبال خواهد داشت.

عوارض مصرف روغن مایع تاریخ گذشته

عوارض استفاده از روغن مایع تاریخ گذشته تا حد زیادی به میزان فساد و خرابی روغن و حساسیت دستگاه گوارش فرد بستگی دارد. اگر فساد روغن کاملا مشخص باشد و فرد مصرف کننده هم گوارش حساسی داشته باشد احتمالا دچار مسمومیت خواهد شد. اما در مواردی هم مصرف روغن تاریخ گذشته حتی تا چند ماه مشکلی ایجاد نکرده است.

در این مورد باید دقت کرد که ملاک فساد و خرابی روغن صرفا تاریخ انقضای درج شده روی بطری نیست بلکه علائم ظاهری روغن است که به خوبی فساد روغن را نشان می دهد. اگر تاریخ انقضای روغن به تازگی گذشته ولی نشانی از فساد در آن نیست می توانید از آن استفاده کنید.

جمع بندی

روغن مایع خوراکی الزاما پس از گذشت تاریخ انقضای روی بطری خراب نمی شود. با سر رسیدن تاریخ مصرف روغن مایع باید وضعیت روغن را ارزیابی کنید. اگر وضعیت ظاهری روغن نشان از خرابی آن دارد دیگر نباید آن را به صورت خوراکی مصرف کنید و در عوض باید از آن برای مصارف غیرخوراکی همچون روغن ماساژ و روغن مالشی برای درمان استفاده نمایید. 

در پایان لازم به ذکر است که شرکت داتام تولیدکننده روغن خوراکی سالم و طبیعی با بالاترین کیفیت است که در محصولات خود را به صورت مجازی به سراسر کشور به فروش می رساند. در صورت تمایل می توانید از طریق فروشگاه داتام روغن سرخ کردنی خانوار را خریداری کنید.

۵ دیدگاه ها

  • آقا کسی میدون که مصرف روغن مایع تاریخ گذشته ضرر دارد یا خیر؟ لطفا این رو هم جواب بدید مشکل خیلی ها است خیلی ها تو خونه روغن تاریخ گذشته دارند و نمی دونن باید مصرف کنند یا نه

  • روغن تاریخ مصرف گذشته چه عوارضی برای بدن داره؟ اگر میشه این رو هم ذکر کنید تو اینترنت جایی چیزی ننوشته

    • دوست عزیز واقعا فکر می کنید عوارض استفاده از روغن تاریخ مصرف گذشته چیز خاصی است. مثلا اگر روغن تاریخ گذشته بخوریم می میریم یا سرطان می گیریم؟! غذای خراب بخورید چطور میشه روغن خراب هم همونه. بماند این که روغن های کارخانه ای یه چیزهایی بهش می زنن که به این راحتی خراب نمیشه. حتی بوی بد هم بده اگر مصرف کنید مشکل گوارشی هم ایجاد نمیکنه

  • خیلی ممنون از مطلب خوبتون.
    موارد خوبی رو به عنوان نشانه های خراب شدن روغن مایع ذکر کردید. اون هایی که فکر می کنند روغن تاریخ مصرف کذشته خیلی بده بدونن روغن های تاریخ انقضا گذشته که به کارخونه میروه رو که دور نمیریزن دوباره تصفیه می کنن و با بسته بندی و تاریخ جدید به بازار می دن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *