ملکه روغن ها یعنی روغن کنجد با این همه خواص و فواید گاهی طعم خوشی به افراد نشان نمی دهد. وقتی فرد تصمیم گرفته روغن کنجد را جایگزین روغن های دیگر کند اما تلخی آزاردهنده در روغن کنجد او را از تصمیمش منصرف می کند. خب تلخ شدن روغن کنجد دلایل مختلفی دارد که در این مطلب می خواهیم آنها را بررسی کنیم.
اما مهم تر از آن از بین بردن تلخی روغن کنجد است که باید برای آن روشی پیدا کرد. ما در این مطلب چند روش کارآمد جهت گرفتن تلخی روغن کنجد آموزش داده ایم تا بتوانید به کمک آن این تلخی آزاردهنده را از بین ببرید و از خواص بی شمار روغن کنجد نهایت استفاده را داشته باشید. پس تا آخر با ما همراه باشید.
دلایل تلخی روغن کنجد: آیا همه روغن کنجدها تلخ هستند؟
روغن کنجد هم مثل دیگر روغن های گیاهی طبیعی دارای طعم خاص به خود است که این طعم تا حد زیادی به طعم دانه کنجد شباهت دارد. حالا برخی افراد که به تازگی به مصرف روغن کنجد روی آورده اند ممکن است این مزه خاص روغن کنجد را تلخی احساس کنند. در حالی که روغن کنجد به طور کلی و در حالت طبیعی تلخ نیست مگر این که دلیلی برای آن وجود داشته باشد.
در ادامه مهم ترین دلایل تلخ شدن روغن کنجد معرفی شده اند.
۱. مزه ذاتی کنجد: کنجد و روغن کنجد به صورت ذاتی مزه خاصی دارند که توسط بعضی افراد به تلخی تعبیر می شود. این مزه طبیعی کنجد است و نباید آن را با تلخ شدن مزه روغن کنجد یکی دانست. اگر فرد به تازگی روغن کنجد مصرف می کند ممکن است این مزه خاص برای نامانوس باشد اما پس از مدتی به آن عادت می کند.
۲. نژاد یا محل کشت کنجد: نژاد کنجد یا محل کشت آن تاثیر زیادی روی میزان تلخی یا شیرینی روغن کنجد دارد. برخی نژادهای کنجد مثل کنجد هندوستان دارای رگه هایی از تلخی هستند که میزان این تلخی زیاد است. از سوی دیگر کنجد افغانی دارای رگه های تلخی کمی می باشد.
۳. کیفیت و بوجاری دانه ها: اگر دانه های کنجد در زمان نامناسب برداشته شده باشند یا بوجاری آنها به درستی انجام نشده باشد می تواند باعث تلخ شدن کنجد و روغن کنجد شود.
۴. دمای بالای دستگاه روغن گیری: بالا بودن دما هنگام روغن گیری از کنجد دلیلی دیگر برای تلخ شدن آن است. روغن کنجدی که در دمای بالاتر از حد متعارف تولید شود می تواند دارای مقداری تلخی باشد.
۵. فاسد بودن دانه ها قبل از روغن گیری: اگر دانه کنجد قبل از روغن گیری خراب و فاسد شده باشد یا رطوبت به آن نفوذ کرده باشد این احتمال وجود دارد که روغن تولید شده از آن دارای تلخی باشد.
۶. کهنه شدن روغن کنجد: روغن کنجدی که زمان زیادی از تولید آن گذشته باشد و به عبارتی تاریخ مصرف آن گذشته باشد احتمال تلخی در آن وجود دارد چون یکی از نشانه های خراب شدن روغن کنجد وجود تلخی در آن است.
۷. نگهداری روغن در شرایط نامناسب: نگهداری نامناسب روغن در فروشگاه و عدم فراهم بودن شرایط مناسب نگهداری باعث خراب شدن روغن و ایجاد تلخی در آن می شود. اگر روغن کنجد در معرض نور زیاد و دمای بالا قرار گیرد به سرعت خراب شده و تلخ می شود.
برای گرفتن تلخی روغن کنجد چکار باید کرد؟
برای از بین بردن تلخی روغن کنجد ابتدا باید از علت تلخ بودن روغن اطلاع پیدا کنید. این مهم ترین کاری است که باید ابتدا انجام دهید. به این خاطر که علت تلخ شدن روغن کنجد بسیار مهم است. باید بدانید که روغن کنجد به خاطر فساد تلخ شده است یا ذاتا دارای رگه هایی از تلخی است.
اگر تلخی به خاطر فاسد شدن روغن است: در این صورت دیگر روغن کنجد فاسد شده و قابلیت مصرف خوراکی ندارد لذا گرفتن تلخی آن هم بی معنی است. می توانید این روغن را برای روغن مالی پوست و ماساژ مورد استفاده قرار دهید. اما نباید آن را بخورید چون خراب شده و ممکن است برای شما مشکل ساز شود.
اگر تلخی به خاطر خراب شدن روغن نیست: در این صورت می توان با ترفندهایی که در ادامه معرفی شده است. کمی از تلخی روغن کنجد را بگیرید و یا آن را کمرنگ کنید تا قابلیت استفاده داشته باشد.
روش های از بین بردن تلخی روغن کنجد سالم
از بین بردن تلخی روغن کنجد می تواند چالش برانگیز باشد، زیرا تلخی روغن کنجد اگر به خاطر فاسد شدن آن نباشد، معمولاً به دلیل ترکیبات طبیعی موجود در روغن است. واقعیت این است که روش جادویی برای گرفتن تلخی روغن کنجد وجود ندارد. اینطور نیست که یک ماده یا ترکیبی به روغن کنجد بزنید و کلا تلخی آن از بین برود.
اما ترفندهایی وجود دارد که به کمک آنها می توانید تلخی روغن کنجد را کاهش دهید و حتی از بین بررید.
۱. استفاده در آشپزی: اگر روغن کنجد را برای پخت و پز و آشپزی می خواهید می توانید امیدوار باشید که روغن در ترکیب با غذا کمی از تلخی خود را از دست بدهد. کاملا طبیعی است که مواد غذایی با ورود به غذا در طعمشان تعدیل شود. این اتفاق برای روغن کنجد هم رخ خواهد داد.
۲. ترکیب کردن روغن کنجد با دیگر روغن ها: یک روش ساده برای کاهش تلخی روغن کنجد ترکیب کردن آن با سایر روغن ها است. برای این کار می توانید از روغن های خنثی مثل روغن آفتابگردان یا کانولا استفاده کنید. ترکیب این روغن ها با هم باعث رقیق شدن روغن کنجد و کاهش تلخی آن می شود.
۳. اضافه کردن ادویه یا طعم دهنده به آن: معمولا روغن کنجد به تنها مصرف نمی شود و در ترکیب با مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. در اینجا می توان از ادویه ها و مواد غذایی طعم دهنده برای گرفتن تلخی روغن کنجد کمک گرفت. بسته به نوع غذا می توانید از فلفل، زردچوبه، سس قرمز، سرکه، شکر و … استفاده کنید. میزان استفاده از هر یک از طعم دهنده ها با میزان گرفته شدن تلخی روغن رابطه مستقیم دارد. البته دقت داشته باشید که در مصرف این مواد زیاده روی نکنید تا طعم روغن کنجد به کلی از بین رفته با طعم ادویه اشباع شود.
۴. استفاده در غذاهای دارای طعم زیاد: استفاده از روغن کنجد در غذا یا دسرهایی که دارای طعم و مزه زیادی هستند می تواند به کاهش تلخی آن کمک کند. غذاهایی مثل کشک بادمجان، کوکوی سیب زمینی، کتلت و … که دارای عطم خاص و زیادی هستند به هضم شدن تلخی روغن کنجد کمک می کنند. همچنین می توان از روغن کنجد تلخ برای تهیه سس تند، یا سرخ کردن پیاز هم استفاده کنید.
۵. مصرف کم کم: اگر هیچ یک از روش ها برای شما مفید نبود بهتر است از روغن کنجد تلخ خود کم کم در غذا استفاده کنید تا میزان تلخی آن آزار دهنده نباشد. اینطور هم روغن کنجد ارزشمند شما از دست نمی رود و هم با مصرفش مجبور نخواهید بود تلخی آن را تحمل کنید.
فقط در نظر داشته باشید که اگر ذائقه شما خیلی با تلخی روغن کنجد مشکل دارد بهتر است دفعه بعد از برندهای دیگر روغن کنجد بخرید یا کلا روغن کنجد تصفیه شده بخرید تا هیچ مزه و تلخی در آن وجود نداشته باشد. اگرچه این کار اصلا خوب نیست و بهتر است تلخی طبیعی روغن کنجد را تحمل کنید. ضمنا شرایط نگهداری روغن کنجد را رعایت کنید تا روغن سالم شما خراب و تلخ نشود.
آیا تلخی بودن روغن کنجد نشانه طبیعی بودن آن است؟
خیر، تلخ بودن روغن کنجد الزاما به معنی مرغوب یا طبیعی بودن آن نیست. این تلخی می تواند به خاطر نوع دانه ها یا شرایط نگهداری آنها باشد و یا اصلا ناشی از خراب شدن روغن کنجد باشد. بنابراین نمی تواند به طور کلی ادعا کرد که روغن کنجد تلخ حتما مرغوب و اصل است.
برخی افراد این باور را دارند که هرچه روغن کنجد تلخ تر باشد بهتر و غلیظ تر است. در مقابل برخی افراد هم تصور می کنند روغن کنجد تلخ به کلی غیرقابل مصرف است. هیچ یک از این دو تفکر به صورت مطلق درست نیست. تلخی روغن کنجد می تواند به دلیل نژاد دانه ها باشد. از سوی دیگر ممکن است تلخ شدن روغن کنجد به خاطر فساد باشد.
جمع بندی
روغن کنجد به دلایل مختلفی از جمله شرایط نگهداری، نژاد دانه ها، نوع روغن گیری، فاسد شدن و … ممکن است تلخ باشند. برای گرفتن تلخی روغن کنجد ابتدا باید علت آن کشف شود. اگر تلخی به خاطر فساد باشد نمی توان کاری انجام داد. اما اگر تلخی شدن روغن کنجد به دلایل دیگر باشد می توان با ترفندهای معرفی شده در این مطلب کمی از تلخی آن را گرفت تا قابلیت مصرف داشته باشد.
در صورتی که تحمل تلخی روغن کنجد را ندارید و قصد خرید روغن کنجدی دارید که بدون تلخی باشد بهتر است روغن کنجد داتام را خریداری نمایید. روغن کنجد داتام از بهترین دانه های کنجد تهیه شده که در آن هیچ تلخی وجود ندارد و می توانید بدون مشکل از آن استفاده کنید.
بدون دیدگاه